Vești bune pentru români! Salariul minim pe economie s-ar putea majora cu nu mai puțin de 1.000 de lei, doar în cazul în care valoarea acestuia ar putea fi corelată cu cea a salariului mediu brut. Propunerea se află în plină dezbatere, în Senat și, potrivit acesteia, salariul minim ar putea fi mărit în mai multe tranșe, începând de la sfârșitul anului 2021 și până la sfârșitul lui 2024.
Potrivit unei propuneri legislative ce se află în plină dezbatere în Senat, salariul minim ar putea să aibă o valoare mai mare începând cu finalul anului următor și până la finele anului 2024, timp în care s-ar majora în mai multe tranșe. Condiția ține de valoarea acestuia și de posibilitatea de corelare cu valoarea salariului mediu brut.
La finalul anului 2024, salariul minim va ajunge să reprezinte 60 la sută din cel mediu, potrivit avocatnet.ro. În condițiile actuale, salariul minim brut pe țară este de 2.230 de lei, iar cel mediu brut pe economie este de 5.429 de lei, iar raportul dintre cele două salarii sare cu puțin peste procentul de 40%. Ca să ajungă la 60% din actualul mediu, salariul minim ar trebui să aibă valoarea de 3.257 de lei, ceea ce ar reprezenta o creștere cu peste o mie de lei față de valoarea pe care o are în prezent.
Propunerea este dezbătută în Senat și ar urma să fie adoptată pentru a li se oferi cetățenilor români drepturi la o viață mai bună decât cea pe care o duc în prezent, dar și diminuarea migrației forței de muncă locale și pentru a reduce șomajul voluntar generat de lipsa de atractivitate a salariului minim, mai notează a1.ro.