Vești bune pentru milioane de pensionari! Bani mai mulți pentru aceștia începând cu 1 ianuarie 2024
Vești bune vin pentru aproximativ cinci milioane de români. Pensiile vor crește începând cu data de 1 ianuarie 2024. Punctul de pensie se majorează, iar românii cu venituri mici o să simtă diferența. Cu cât vor încasa mai mult bătrânii?
Guvernul își propune ca pensia minimă din România să se apropie cât mai mult de cea medie, diferența dintre cele două fiind în prezent de aproape 1.000 de lei. Diferența se va micșora la începutul anului viitor, atunci când pensia minimă va creşte cu cel puţin 151 de lei prin majorarea cu rata inflației.
Cresc pensiile
Așa cum spuneam, luna ianuarie a anului viitor aduce vești bune pentru aproximativ cinci milioane de pensionari. Potrivit Legii pensiilor, aflată în vigoare în acest moment, Guvernul va fi nevoit să mărească pensiile românilor.
Mai exact, pentru a reduce diferența între pensia minimă și cea medie, la începutul anului viitor pensia minimă se va majora cu rata inflaţiei, iar punctul de pensie va creşte cu 240 de lei. Ceea ce înseamnă că pensia minimă va creşte cu cel puţin 151 de lei prin majorarea cu rata inflației.
În prezent, potrivit datelor Casei Naționale de Pensii, nivelul punctului de pensie este momentan la doar 1.785 de lei. Însă, din 1 ianuarie 2024, acesta ar trebui să ajungă la un nivel record de 2.081 de lei.
(VEZI ȘI: 2000 DE LEI PE LUNĂ DE LA STAT PENTRU ACEȘTI ROMÂNI! CE CONDIȚIE TREBUIE SĂ ÎNDEPLINEASCĂ)
Creșterea pensiilor, impact semnificativ pentru bugetul de stat
Deși oficialii au dat asigurări că pensiile vor crește de anul viitor, se preconizează că aceste majorări vor avea un impact semnificativ asupra bugetului de stat. Marcel Boloș, ministrul Finanțelor a vorbit despre acest subiect.
„Noi avem, din acest punct de vedere, o problemă care îngrijorează Comisia pentru că sunt trei, să zic aşa, probleme cu impact major asupra finanţelor României. Pe de-o parte este reducerea deficitului bugetar care, conform angajamentelor asumate de România, în anul 2024 avem 3% din PIB acest angajament. (…)
Apoi, avem reforma pensiilor generale, care va genera un impact bugetar substanţial, fiindcă avem acolo înlăturarea inechităţilor sociale pentru populaţia cu pensii mici.
Și sigur cea de-a treia problemă pe care eu am menţionat-o, care de asemenea este cu impact bugetar, mai ales ţinând cont de revendicările profesorilor şi de ceea ce s-a întâmplat pe această temă în ultima vreme. (…)
Aceasta creează îngrijorări pentru Comisie fiindcă în lipsa unui spaţiu fiscal suficient avem acest risc ca angajamentul pe care îl avem pentru anul 2024, de 3% din PIB, să nu îl putem respecta”, declara Marcel Boloș.