Vesti bune pentru Guvernul Ponta! Romania, cea mai puternica crestere a PIB din UE!
Romania a inregistrat cele mai solide rate de crestere atat in trimestrul patru, cat si pe ansamblul lui 2013.
Media estimarilor analistilor indica un avans de 0,2% la nivelul zonei euro.
Astfel, cresterea economica trimestriala a zonei euro a accelerat de la 0,1% in trimestrul al treilea, dupa 18 luni de recesiune. PIB-ul Uniunii Europene avansa cu 0,3% in perioada iulie-septembrie fata de trimestrul al doilea.
Raportat la perioada corespunzatoare a anului anterior, PIB-ul zonei euro a urcat cu 0,5% in ultimele trei luni din 2013, iar economia UE a crescut cu 1%.
Pe ansamblul anului 2013, economia zonei euro s-a contractat cu 0,4%, in timp ce PIB-ul UE a urcat cu 0,1%. Datele au fost anuntate vineri de Eurostat, biroul de statistica al Comisiei Europene.
Produsul Intern Brut al Romaniei a crescut anul trecut cu 3,5%, potrivit primelor estimari ale Institutului National de Statistica (INS), semnificativ peste cele mai recente prognoze ale autoritatilor (2,8%) si analistilor, dupa un avans de 5,2% in ultimul trimestru fata de octombrie-decembrie 2012.
Comparativ cu trimestrul al treilea, economia romaneasca a crescut cu 1,7% in ultimele trei luni ale anului. Atat cresterea anuala, cat si cea trimestriala se plaseaza la cele mai mari valori din anul 2008 pana in prezent.
Pentru 2014, guvernul si FMI mizeaza pe un avans economic de 2,2%. Germania si Franta, cele mai mari economii europene, au inregistrat crestere economica peste asteptari in ultimul trimestru al anului trecut, propulsand economia zonei euro.
PIB-ul Germaniei a crescut cu 1,4% in trimestrul al patrulea fata de aceeasi perioada din 2012, in timp ce economia Frantei s-a extins cu 0,8%, potrivit datelor Eurostat.
In acelasi timp, economia Italiei s-a contractat cu 0,8%, iar cea a Spaniei cu 0,1%. In Europa Centrala si de Est, Ungaria a inregistrat in ultimele trei luni din 2013 o crestere economica de 2,8% fata de aceeasi perioada a anului anterior, in timp ce PIB-ul Poloniei, cea mai mare economie din regiune, a urcat cu 2,2%.
Bulgaria a inregistrat o crestere de 1%, iar Cehia de 0,8%.
R.N.