Vești bune pentru această categorie de persoane! Ele sunt protejate de variola maimuței

Publicat: 21/06/2022 | 15:49
Variola maimuței

Un medic infecționist de la noi din țară susține că persoanele care au acum peste 43 de ani au risc foarte scăzut de infectare cu variola maimuței. Iată de ce! Află răspunsul dat de acesta.

Într-un interviu acordat recent, medicul infecţionist şi directorul medical al Institutului „Matei Balş” din Bucureşti, Adrian Marinescu, susține că Persoanele născute înainte de anul 1979 au fost vaccinate obligatoriu împotriva infecției cu variolă şi în prezent au un risc mai mic de infectare cu variola maimuței.

”Vaccinul pentru variola umană asigură, din fericire, o eficacitate de 80-85 la sută din datele pe care le avem. Ceea ce înseamnă că persoanele născute după 1979, când nu a mai fost obligatorie vaccinarea, au un risc mare de a se infecta. Şi altceva ce este foarte important: prin vaccinare se asigură o imunitate durabilă de zeci de ani”, a precizat Adrian Marinescu, în timpul interviului.

CITEȘTE ȘI: BĂRBATUL DEPISTAT CU VARIOLA MAIMUȚEI ARE DOSAR PENAL. GESTUL PE CARE L-A FĂCUT ÎN FAȚA CADRELOR MEDICALE

Dr. Adrian Marinescu

Cât de periculoasă este variola maimuței

Pentru a-i calma pe toți cei care au intrat în panică, medicul a mai menţionat și că variola maimuţei se transmite cu dificultate şi, de asemenea, mortalitatea este mult mai mică. De asemenea, el a precizat că la acest moment există două variante de virus.

”Sunt două variante de virus atunci când vorbim de variola maimuţei. Este varianta din Africa de Vest care este mai blândă ca formă şi înseamnă o mortalitate mult sub 1%. Sunt cazurile pe care le avem acum în afara Africii. Şi a doua variantă e cea din Congo, adică Africa Centrală, unde într-adevăr vorbim de o mortalitate mai mare, de 10 la sută. Din fericire, nu avem astfel de cazuri în afara Africii”, a mai declarat directorul medical al Institutului „Matei Balş” din Bucureşti, pentru Europa Liberă.

Cum ne putem feri de infectarea cu variola maimuței

De asemenea, Adrian Marinescu a explicat şi cum ne putem proteja de boală, mai ales acum în perioada vacanțelor.

”În primul rând, rămânem calmi şi echilibraţi, ceea ce e foarte important. Nu trebuie nici măsuri restrictive, niciun fel de măsuri. Ne întoarcem la regulile de igienă despre care tot vorbim în bolile infecţioase, adică spălatul mâinilor cu apă şi cu săpun. Şi, foarte important: evitarea contactului cu o persoană care are simptomatologie, mă refer în primul rând la la o erupţie cu vezicule, evitarea contactului prelungit. În rest, nu trebuie să facem absolut nimic diferit”, a conchis medicul.

VEZI ȘI: VARIOLA MAIMUȚEI SE EXTINDE ÎN ROMÂNIA! AL PATRULEA CAZ, DIAGNOSTICAT LA NOI ÎN ȚARĂ

 

Andreea Bolocan
Absolventă a Universității București, Facultatea de Administrație și Afaceri, profilul Business Administration. Lucrează de 5 ani în presă. Până de curând a fost și instructor de tenis de câmp. În prezent este redactor la CANCAN.RO, ce aparține de trustul GÂNDUL MEDIA NETWORK S.R.L. ... citește mai mult