Veşti bune! Angajaţii vor avea parte de o nouă minivacanţă de trei zile

Publicat: 26/07/2022 | 11:55

Românii vor avea parte de o nouă minivacanaţă de trei zile, luna viitoare. Ca urmare a faptului că pe data de 15 august (luni) se sărbătoreşte Adormirea Maicii Domnului, salariaţii vor avea zi liberă conform Codului Muncii.

În această vară românii vor mai avea parte de o singură zi liberă legală. Din fericire pentru mulți, aceasta va pica pe 15 august de Adormirea Maicii Domnului, într-o luni, ceea ce va însemna încă un weekend prelungit.

Angajatorii ai căror salariaţi lucrează în zile de sărbătoare legală, sunt obligaţi să le acorde acestora compensaţii.

Conform legislaţiei în vigoare, angajaţii au dreptul la o compensare cu timp liber în următoarele 30 de zile. În caz că această compensare nu poate fi acordată, angajaţii au dreptul la un spor salarial de cel puţin 100% din salariul de bază.

CITEŞTE ŞI: CE MODIFICĂRI SPECTACULOASE SUNT ANUNȚATE ÎN LEGISLAȚIA MUNCII? SALARIAȚII AR URMA SĂ PRIMEASCĂ 10 ZILE LIBERE PENTRU…

Zilele libere care urmează în 2022 sunt:

  •  30 noiembrie(miercuri)- Sfântul Andrei;
  • 1 decembrie(joi)- Ziua Naţională a României;
  • 25 decembrie şi 26 decembrie(duminică şi luni)- Crăciunul.

Situații în care nu știai că poți să-ți iei liber

În situația în care angajatul are anumite evenimente în familie, are dreptul la zile libere care sunt plătite. În această categorie intră: căsătoria salariatului sau a copilului său, nașterea, decesul unor rude de gradul unu sau doi, schimbarea de domiciliu.

Pentru studenți, trebuie să știe că pot primi 30 de zile de concediu fără plată pentru pregătirea și susținerea lucrării de diplomă. Acesta se poate acorda și fracționat, dar doar o dată în viață.

În multe situații personale, angajatul poate beneficia de învoiri, plătite sau neplătite. Problema trebuie vorbită în prealabil cu superiorii, pentru aprobare.

Concediul pentru creșterea copilului poate fi luat și de tată, care poate primi de la cinci la 15 zile libere.

În Codul muncii sunt prevăzute și alte situații pentru care angajatorul trebuie să acorde liber, cum ar fi: votare, vaccinare împotriva COVID, autorecentrare, donare de sânge, controale în sarcină, adopția unui copil.