Vestea zilei despre pensiile din România. Ce se va întâmpla cu vârsta de pensionare: „E un paradox aici!”

Publicat: 25/09/2022 | 12:16
Ce pensie vor avea românii cu salariul minim pe economie / Sursă Foto: Arhivă

După ce Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii, a anunțat schimbări majore pentru cei care vor să iasă la pensie anticipat, specialiștii trag un semnal de alarmă asupra speranței de viață și a vârstei de pensionare în România.

Potrivit Sociologului Alfred Bulai, statele vestice au decis ca vârsta de pensionare să crească, iar dacă acest lucru s-ar întâmpla și în România, cel mai probabil, va cauza probleme în sistem.

Bulai a mai afirmat că speranța de viață în România este destul de mică, undeva la 70 și ceva de ani, iar vârsta de pensionare este la 65 de ani.

”Eu un paradox aici. În România o mare parte din populație nu va beneficia de pensie decât atât cât a plătit. Trec peste faptul că ar trebui să fie luat în calcul un profit din banii respectivi care sunt folosiți de către stat.

Vezi și: „ȚEAPA” ANULUI ÎN ROMÂNIA! MIRELA DIN IAȘI, PĂCĂLITĂ SĂ CUMPERE UN ASPIRATOR DE 2.500 DE EURO, ÎN RATE PE 3 ANI

De ce? Pentru că speranța de viață e destul de modestă în România. Te pensionezi la 65 de ani, iar speranța de viață e de 70 și ceva. Speranța e mai mare la femei, dar și pensia lor e mai mică, pentru că au lucrat mai puțin sau au venituri mai mici. Deci, mai rămân doar câțiva ani”, a declarat sociologul, în cadrul podcastului „Nod în Papură”

Ce se va întâmpla cu vârsta de pensionare în România

Astfel, contează enorm de mult speranța de viață a fiecărei țări, pentru ca decidenții să hotărască, corect, vârsta de pensionare. Dacă România se aliniază normelor occidentale, iar activitatea în muncă va merge spre 70-75 de ani, nu vor mai exista prea mulți pensionari.

Vezi și: MUNCITORII DIN NEPAL SAU INDIA VIN ÎN ROMÂNIA PENTRU SALARIILE CARE LI SE OFERĂ. „BANII AICI SUNT DE DOUĂ ORI MAI MULȚI DECÂT ACASĂ”

”Din această cauză sunt presiunile și în Occident, unii au vrut să fie aliată și la noi această reglementare, ceea ce ar fi fost criminal. Adică activitatea de muncă să meargă spre 70-75 de ani pentru că, dacă speranța de viață se ridică spre 80-90 de ani sistemul va avea o problemă.

Categoric dacă pui această limită de pensionare de 75 de ani în România, aproape nimeni nu mai ia pensie. Cu alte cuvinte, contează speranța de viață a fiecărei țări”, a explicat Alfred Bulai, în cadrul podcastului „Nod în Papură” , de pe canalul de Youtube DCNEWS RO.

Reamintim că preşedintele Casei Naţionale de Pensii, Daniel Baciu, a anunțat, în urmă cu puțin timp, schimbări majore pentru cei care vor să iasă la pensie anticipat.

Legea urmează să fie implementată până la finalul anului. Vizați sunt românii care au lucrat în condiții grele de muncă.

„Până la sfârșitul anului nouă lege a pensiilor trebuie să fie gata. Referitor la pensionarea anticipată, există două categorii: cea cu penalitate şi cea fără penalitate. De pensia anticipată beneficiază oamenii care au realizat un stagiu complet de cotizare de 35 de ani. Aceştia pot să iasă mai devreme la pensie cu 5 ani și au o penalitate de maximum 30%.

Vezi și: CATEGORIILE DE ROMÂNI CARE VOR PUTEA PRIMI, LUNAR, CÂTE 2500 DE LEI. CONDIȚIILE PE CARE TREBUIE SĂ LE ÎNDEPLINEASCĂ

Cei care au un stagiu de cotizare suplimentar faţă de cei 35 de ani pot să iasă mai devreme la pensie fără nicio penalitate. Referitor la acele condiții impuse de Comisia Europeană privind eliminarea unor facilităţi privind pensia anticipată, acestea nu se referă la categoria strictă de pensionare anticipată prevăzută în sistemul public de pensii, ci se referă la pensionarea mai devreme a unor beneficiari de pensie.

Mă refer în principal la cei care beneficiază de reducere față de vârstă standard de pensionare şi ies tot la limită de vârstă dar beneficiază de o reducere datorită condițiilor grele de muncă.

Vezi și: DE CÂND SE VA MĂRI SALARIUL MINIM ÎN ROMÂNIA. MARIUS BUDĂI A VORBIT DESPRE ASTA

Nu este vorba de a elimina categoria de pensie anticipată, ci încercăm să evităm pensionările mai devreme din sistemul public de pensii Cei care beneficiază de condiţii grele de muncă beneficiază de o reducere proporțională cu anii lucrați în condiții dificile de muncă, care sunt reglementate în legea pensiilor.”, a explicat el, în cadrul unui interviu acordat pentru România TV.