Vestea pe care românii o așteptau! Când apare vaccinul anti-COVID-19
Comisia Europeană a semnat deja contractual pentru a achiziționa 300 de milioane de doze de vaccin. Toate sunt destinate pentru țările din Uniunea Europeană. Este vestea pe care românii o așteptau. Când apare, însă, vaccinul?
CITEȘTE ȘI: CORONAVIRUS ROMÂNIA 28 AUGUST. A SCĂZUT NUMĂRUL DE INFECTĂRI! ÎN SCHIMB…
Surse din Ministerul Sănătății au dezvăluit, pentru Antena 3, că 1 ianuarie este data la care vaccinul ar ajunge și în România. Medicii şi personalul medical ar fi primii care ar primi serul imunizator, apoi, gradual, vaccinarea se va face începând cu categoriile cele mai expuse la infecţia cu noul coronavirus, anunță antena3.ro. Sunt și semne de întrebare în privința apariției vaccinului. Legate de termenul scurt, care ar putea ascunde multe necunoscute. Iar consecințele ar fi grave pentru sănătatea publică.
Când apare vaccinul? Ce spune medicul Adrian Marinescu
Medicul Adrian Marinescu, de la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș, din Capitală, speră ca acesta să apară la începutul anului. ”E de bun augur, că suntem aproape. Sper să fie de durată, eficient. (…) Să sperăm că îl vom avea la începutul anului. Aş privi prudent, să sperăm că îl vom avea în ianuarie, oricum e clar că trebuie să treacă prin nişte etape, nu e un vaccin care să nu fie sigur. La vaccinul din Rusia, lipseau nişte date, iar ele trebuie să fie transparente”, a declarat medicul Adrian Marinescu.
Cine va beneficia de vaccinul COVID
Același medic a explicat motivul pentru care dozele vor ajunge mai întâi la personalul medical. „De ce personalul medical în primul rând? Pentru că trebuie oprită această sursă de transmitere. De asemenea, urmează apoi persoanele cu factor de risc, cei cu probabilitate mare de a face forme severe. În final, ne dorim imunizarea să fie la nivel de masă”, a explicat medicul.
Iar în privința perioadei când va începe scăderea infectărilor cu noul coronavirus, Adrian Marinescu este de părere că se va întâmpla tot la anul. „În mod normal, în 2021, fiecare lună ar trebui să aducă un plus la nivelul de imunizare. Dacă aşa va fi în toate ţările Uniunii Europene, atunci în a doua jumătate a anului 2021 ar trebui să vedem efectele clare”, a precizat Marinescu.