Vestea lunii martie, venită în toiul nopții. Este informația momentului
Sunt vești importante venite chiar din partea ANAF, în cursul zilei de 8 Martie 2023. În perioada următoare vor avea loc controale la persoanele fizice, după ce au fost înregistrate vânzări uriașe, de peste un milion de lei, într-o singură lună în mediul online. Iată detaliile mai jos, în articol.
În cursul zilei de miercuri, 8 Martie 2023, președintele ANAF, Lucian Heiuș, a făcut o serie de declarații referitoare la următoarele acțiune ale Antifraudei care vor avea loc. Mai cu seamă, după ce firmele de curierat au depus declarația 395, inspectorii au descoperit că există persoane fizice care au înregistrat vânzări uriașe în mediul online, de peste un milion de lei. Șeful ANAF susține că este vorba despre evaziune fiscală, motiv pentru care se vor lua măsuri.
„Le mulţumesc marilor firme de curierat că au depus această declaraţie. Deja avem informaţii foarte clare şi sunt în pregătire nişte acţiuni ale Antifraudei pe aceste mecanisme. Vă spun că am descoperit persoane fizice care au avut vânzări online de peste 1 milion de lei într-o lună. Deci, acolo clar că este evaziune fiscală şi deja suntem în faza finală. Cred că la începutul lunii aprilie câteva zeci de asemenea persoane vor fi verificate de Antifraudă”, a declarat președintele ANAF, potrivit Agerpres.
Vezi și ANAF SCOATE LA CONCURS PESTE 300 DE POSTURI. CUM TE POȚI ANGAJA
Președintele ANAF a vorbit despre importanța educației fiscale în școli
De asemenea, Lucian Heiuș, președintele ANAF, a mai declarat faptul că, potrivit unui studiu, aproape 60% dintre contribuabili susțineau că ar prefera să nu plătească impozit, dacă este posibil acest lucru. În plus, șeful ANAF susține faptul că este nevoie clară de educație fiscală în școli, pentru ca tinerii, încă de la vârste mai mici, să perceapă de ce este esențial să fie plătite taxele și impozitele.
„Ştiu de un studiu care a fost făcut cu asistenţa Băncii Mondiale în urmă cu câţiva ani, în care s-a analizat comportamentul fiscal al contribuabilului român, respectiv acela moral – aşa a fost denumit moralul fiscal şi, din păcate, undeva la 60% dintre contribuabili spuneau că li se pare normal dacă pot să nu plătească un impozit, să nu-l plătească.
Şi aici trebuie să lucrăm mult. Şi noi, ca şi ANAF, am şi demarat o acţiune în acest sens şi chiar prin Legea educaţiei dorim să se facă o instruire, o educaţie fiscală în şcoli, pentru ca tinerii de pe băncile şcolii, pe băncile facultăţii, să înţeleagă importanţa plăţii impozitelor şi taxelor şi să înţeleagă că nu este doar o obligaţie legală acest lucru, ci este şi o obligaţie morală să-ţi achiţi la timp impozitele şi taxele. (…) Deja avem semnate câteva protocoale cu universităţi din România prin care studenţi de la Ştiinţe economice sau la Ştiinţe juridice vor veni şi vor face practică în ANAF şi, în acelaşi timp, profesori din aceste universităţi vor veni şi vor ţine cursuri către angajaţii ANAF-ului, în acest mecanism de pregătire profesională continuă al funcţionarului din ANAF”, a mai declarat președintele ANAF.