Vești importante pentru toți românii care locuiesc la curte! Atât România, cât și țările UE, trebuie să renunțe la încălzirea locuințelor cu ajutorul sobelor tradiționale pe lemn. Care este data la care Uniunea Europeană va interzice sobele pe lemne în România, dar și care sunt alternativele pe care românii le au.
Românii care își încălzesc locuințele cu ajutorul sobelor tradiționale pe lemne vor fi obligați să le înlocuiască folosind o metodă regenerabilă. Conform directivelor venite din partea Uniunii Europene, România va renunța treptat la sobele pe lemne până în 2030 – atunci când ponderea surselor regenerabile ar trebuie să fie aproape de 32%, iar până în 2050 – ponderea ar trebuie să fie la 35%. Conform Comisiei Europene, aceste schimbări au ca scop atingerea obiectivelor europene de neutralitate a emisiilor de dioxid de carbon până în 2050.
Noile reguli vin la doar câțiva ani distanță de când s-a decis ca statele Uniunii Europene să renunțe la încălzirea cu centralele pe gaz. Sobele pe lemne vor fi înlocuite cu pompele de căldură, iar pentru implementarea noilor tehnologii de încălzire regenerabilă, Uniunea Europeană va aloca fonduri în valoare de 86 de miliarde de euro. În întâmpinarea românilor – pentru a facilita achiziția noilor sisteme de încălzire, Ministerul Mediului a lansat programul ”Rabla pentru sobe” – program accesibil pentru locuitorii din partea de nord a României
„Ne adresăm comunelor, dar probabil și altor tipuri de unități administrativ-teritoriale, cum ar fi statele aparținătoare ale orașelor și ale municipiilor. Vom pune la dispoziție, din bugetul AFM, pentru început, 500 de milioane de lei pentru aceste dispozitive de încălzire. Propunerea pe care o fac, astăzi, este aceea de a finanța 70% din costurile unei astfel de sobe, dar nu mai mult de 10.000 lei de persoană”, a transmis Ministrul Mediului, Mircea Fechet.
Citește și: ȚARA CARE VREA SĂ IASĂ DIN UE. SPECIALIȘTII VORBESC DESPRE O POSIBILĂ DESPĂRȚIRE A GERMANIEI DE UNIUNE