Veste uluitoare pentru români! Amenzile pentru încălcarea ordonanțelor militare sunt neconstituționale

Publicat: 06/05/2020 | 17:27

Veste uluitoare pentru români! Amenzile date pentru încălcarea ordonanțelor militare sunt neconstituționale. Anunțul a fost făcut în această după-amiază de Renate Weber, avocatul Poporului.

Citește și: Klaus Iohannis, dezvăluiri despre relansarea economică după criza provocată de epidemia de coronavirus: “Antreprenorii au probleme reale…”

Amenzile pentru încălcarea ordonanțelor militare sunt neconstituționale

Curtea Constituțională a României a declarat neconstituțională ordonanța de urgență prin care au fost majorate amenzile date pentru încălcarea ordonanțelor militare. Toate acestea s-au întâmplat după ce avocatul Poporului a sesizat CCR cu o excepție de neconstituționalitate referitoare la prevederile art. 9, art. 14 lit. c1) – f) și art. 28 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, cu modificările și completările ulterioare, și la Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 34/2020 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă, în ansamblul său, a anunțat în urmă cu puțin timpinstituția într-un comunicat de presă.

“În realitate, legea prevede doar că se pot lua de către organe administrative orice măsuri, deci inclusiv de restrângere a exercițiului unor drepturi, deși art. 53 din Constituție prevede clar că acest lucru poate fi făcut numai prin lege. În lipsa prevederii unui termen pentru care se poate dispune starea de alertă, ba mai mult, reglementarea posibilității extinderii acestuia prin act administrativ, se ajunge în ipoteza în care restrângerea temporară a exercitării unor drepturi și libertăți fundamentale capătă caracterul unei îngrădiri permanente aducând astfel atingere însuși dreptului, ceea ce este contrar art. 53 alin. (2) din Constituție”, a subliniat Renate Weber, relatează g4media.ro.

Amenzile trebuie contestate în instanță de cei care le-au primit după ce au încălcat ordonanțelor militare

Curtea Constituțională a admis că ordonanța de urgență nu este clară și previzibilă, iar faptele pentru care se pot da amenzi nu sunt individualizate. Decizia CCR nu anulează automat amenzile date, conform digi24.ro. Ele trebuie contestate în instanță de către cei care au fost amendați.

De la începutul stării de urgenţă, în România au fost aplicate peste 300.000 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de peste 600 milioane lei (120 milioane euro) pentru nerespectarea restricţiilor instituite prin ordonanţele militare, în perioada stării de urgenţă, decretată din cauza epidemiei de coronavirus.