Veste tristă pentru români! De anul viitor vor plăti de două ori mai multă dobândă.
Veste tristă pentru românii cu creditele calculate după indicele IRCC. Astfel, aceștia vor plăti de două ori mai multă dobândă anul viitor, spre deosebire de anul acesta. De asemenea, șomajul va crește ca urmare a ca urmare a închiderii unor capacităţi industriale.
Din cauza inflației, indicele ROBOR a crescut, iar IRCC va resimți o creștere a ratei dobânzilor, spun oficialii. Anunțul a fost făcut marți, de către un oficial de la Coface România, într-o conferință de presă.
„ROBOR deja a crescut, pentru că reacţionează mai repede având în vedere anticipările inflaţioniste, faţă de IRCC. IRCC, care este marcat de lichiditatea efectivă din piaţă, se simte cu un decalaj de şase luni, ceea ce va duce, evident, la o curbare a ROBOR în linie cu temperarea inflaţiei datorită temperării cererii, dar la o resimţire a IRCC în creditele românilor începând cu anul următor. Anul următor, cine are credite cu IRCC va plăti o rată dublă faţă de ce a plătit anul acesta”, a spus Iancu Guda, service director în cadrul Coface.
De anul viitor, românii cu rate calculate cu indicele IRCC vor plăti de două ori mai multă dobândă
Ba mai mult decât atât, acesta a mai declarat că le recomandă românilor să refinanțeze creditele în moneda euro, asta deoarece dobânzile sunt mai mici.
„Este ceva temporar. Nu ne puteam aştepta să avem dobânzi mici 30 de ani de acum încontinuu. Deci sunt momente în care ai această creştere temporară a costului de finanţare, de aceea e bine să ai bani de rezervă puşi de-o parte. Din punctul meu de vedere, cea mai bună soluţie este refinanţarea pe euro anul acesta şi anul următor. Pentru că EURIBOR-ul, chiar dacă va creşte, nu va ajunge la nivelul dobânzilor ROBOR sau IRCC de la noi, iar stabilitatea leului cred că va continua. E bine să ai împrumuturile în moneda în care ai salariul, dar pentru aceste episoade temporare de creşteri foarte mari ale dobânzilor pe moneda locală, de preferat e să ai un grad nu foarte mare de îndatorare, 25%, să rămâi pe acelaşi indicator, fie că este ROBOR sau IRCC, şi să schimbi în euro un an, doi, apoi să revii la lei. Doar că acolo nu se încadrează mulţi, din cauza gradului de îndatorare”, a mai spus Iancu Guda.
Șomajul va înregistra și el o creștere, susține Bogdan Nichişoiu, manager de rating Coface:„Şomajul e de urmărit în următoarele două trimestre, în ce măsură va reflecta scăderile din zona industrială, care sunt impactate de şocul costurilor cu energia. Sectorul industrial este unul care angajează mulţi oameni. Impactul va fi de creştere a şomajului”.