Șoferii au parte de o veste proastă, începând cu 1 ianuarie 2025! Conducătorii auto primesc un cadou nedorit de anul viitor: se scumpesc polițele RCA. Autoritatea de Supraveghere Financiară i-a informat pe toți proprietarii de mașini că RCA-urile vor fi mai scumpe și cu 30% decât acum. ASF a publicat noile tarife de referinţă pentru asigurările obligatorii!
Șoferii primesc încă o lovitură la sfârșit de an: polițe RCA mai scumpe începând de la 1 ianuarie 2025! Autoritatea de Supraveghere Financiară le-a dat de veste proprietarilor de autoturisme că de la 1 ianuarie vor plăti mai mult și cu 30% pentru RCA-uri.
ASF a făcut publice noile tarife de referinţă pentru asigurările obligatorii, valabile pentru următoarele 6 luni. Majorările sunt de la 5% până la 30%, fiind calculate diferit pentru șoferii din București / Ilfov, comparativ cu restul țării.
CITEȘTE ȘI: „Tornada Roşie”, prezentă și în Capitală. Ce este acest fenomen care scoate oamenii din minți
Tarifele de referință pentru zona Bucureşti / Ilfov sunt cuprinse între 1.844 de lei şi 5.240 de lei. În acest caz poate fi vorba și despre o creștere de 30%. Pentru restul conducătorilor auto din țară vor fi tarife cuprinse între 1.064 de lei şi 3.964 de lei, fiind o creștere de circa 10%.
În cazul unui șofer din Capitală ori din Ilfov, cu vârsta cuprinsă între 31 şi 40 de ani, și cu puterea motorului mașinii până în 125 kW, tariful de referință se va majora de la 2.272 de lei până la 2.462 lei. Tarifele de referință publicate de ASF sunt în funcție de companiile de asigurare.
CITEȘTE ȘI: Vești proaste pentru șoferi! Cu cât va crește prețul pentru un litru de benzină sau de motorină în 2025
La sfârșitul lunii iulie, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) publica noile tarife de referință pentru RCA – asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente. La acea vreme, tarifele RCA din București se anunțau cu 40% față de alte orașe.
„Bucureștiul are un nivel foarte mare al frecvenței daunelor atât față de restul țării, dar și de alte capitale europene. Suntem la 6,2%, în timp ce Praga este la 3,8%, Varșovia la 4,1%, Bratislava la 4%, Liubliana la 3,3% și doar Belgrad undeva la 5%. Când ai o frecvență atât de mare, e normal să ai și o primă RCA mai mare.
Acest tarif nu are rolul de a stabili prețul în piață. Este doar o informație care indică un trend, această evolutie de plus-minus 3% mai degrabă indică o stabilitate a prețurilor RCA, nu o creștere exponențială și nu o scădere spectaculoasă. Vorbim de o stabilitate a tarifelor în piața RCA”, a declarat vicepreședintele ASF, potrivit Digi 24.