După ce a fost depistată pozitiv la un test antidoping efectuat la US Open 2022, problemele Simonei Halep (31 de ani) par să nu se mai termine. Suspendată provizoriu din tenis, campioana noastră încă așteaptă verdictul din partea tribunalului Sport Resolutions, în cadrul căruia a fost audiată la finalul lunii iunie. Pe fondul situației delicate în care se află, Simona a primit o nouă lovitură dură. Prăbușirea ei în clasamentul WTA este totală, ea fiind nevoită să o ia de la zero când va reveni pe teren.
La sfârșitul lunii august se împlinește un an de când Simona Halep nu a mai jucat niciun meci oficial. Coșmarul campioanei noastre a început anul trecut, la US Open, unde la un control antidoping a fost depistată pozitiv la Roxadustat, o substanță interzisă. Astfel, pe 7 octombrie 2022, Agenția Internațională de Integritate a Tenisului (ITIA) a decis să o suspende pe o perioadă nedeterminată din tenis. În plus, pe 19 mai 2023, ITIA a anunțat că în pașaportul biologic al Simonei există anumite nereguli.
După trei amânări nejustificate ale celor de la ITIA, la finalul lunii iunie, Simona a fost audiată în cadrul tribunalului Sport Resolutions. În ciuda faptului că ar fi trebuit să aibă verdictul la două săptămâni de la audieri, campioana noastră încă așteaptă decizia.
Luni, 14 august 2023, Simona Halep a primit o veste extrem de neplăcută din partea WTA. Mai exact, românca s-a prăbușit în clasamentul mondial, după ce a ratat și turneul Rogers Cup, ce s-a desfășurat în Canada, în perioada 7 – 13 august. Simona nu a putut să-și apere cele 900 de puncte primite anul trecut pentru câștigarea trofeului Rogers Cup. Astfel, campioana noastră a rămas cu doar 70 de puncte, părăsind top 500 WTA. În aceste condiții, Simona va avea o misiune extrem de grea în momentul revenirii pe teren, ea practic fiind nevoită să o ia de la zero.
Potrivit specialiștilor, Simona Halep va primi o pedeapsă extrem de dură din partea judecătorilor de la Sport Resolutions, adică minim doi ani de suspendare. Dacă nu este de acord cu această decizie, Simona poate face apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv din Lausanne, unde pedeapsa inițială ar putea fi redusă la 15 luni.
În cazul altor sportivi dopaţi cu Roxadustat, suspendările au fost destul de drastice. Ciclistul Fabio Taborre a fost depistat pozitiv la Roxadustat pe data de 27 iulie 2015. Inițial, sportivul a fost suspendat provizoriu, dar pe 25 mai 2016 a primit o suspendare de patru ani. Și maratonistul francez Bertrand Moulinet a fost suspendat pentru patru ani de către Federația Franceză de Atletism din cauza rezultatului pozitiv la un test antidoping. Tot o suspendare de patru ani a primit și Carlos Oyarzun din partea UCI, în urma unui test pozitiv la Roxadustat, în cadrul Jocurilor Panamericane din 2015.
(VEZI ȘI: Personajul-cheie din viața Simonei Halep. Cine deține marile secrete ale campioanei din Constanța)