Veste proastă pentru români. Se anunță scumpiri majore și în 2023
Românii au primit o veste foarte proastă din partea autorităților. Se pare că scumpirile nu vor înceta să apară nici în anul 2023, potrivit ultimelor estimări. Anunțul îi va nemulțumi, cu siguranță, pe mulți dintre cei care au rate și sperau ca inflația să se mai diminueze de la 1 ianuarie.
Anul 2022 a fost unul destul de greu pentru majoritatea românilor care au un venit lunar destul de mic. Majoritatea prețurilor au crescut semnificativ față de anul trecut, ceea ce i-a făcut pe unii să se întrebe dacă anul 2023 va veni cu schimbări în bine. Din păcate, acest lucru nu va fi posibil, anunță Fondul Monetar Internațional.
Scumpirile nu se vor opri nici în 2023
Fondul Monetar Internațional a venit cu vești importante pentru toți românii. În următorul an, problema scumpirilor în masă va fi intens discutată, deoarece prețurile vor exploda la începutul anului viitor. În 2022 prețurile au crescut de la 9,3%, la 13,3% pentru toate produsele pe care cetățenii le consumă. Se prevede o modificare majoră și în 2023, valoarea produselor ajungând de la un adaos de 4%, la unul de 11%.
Totuși, lucrurile ar putea să se îmbunătățească până la finalul anului 2023, când rata inflației ar putea ajunge la 7,7%. PIB-ul s-a modificat și el în acest an, de la un sold negativ de 7%, la unul de 8,4%, arată statisticile.
„Potrivit actualelor evaluări, rata anuală a inflaţiei va continua probabil să mai crească spre finele anului curent, sub impactul şocurilor pe partea ofertei, dar într-un ritm vizibil încetinit.
Determinante pentru înrăutăţirea suplimentară a perspectivei apropiate a inflaţiei sunt dinamicile mai mari anticipate a fi consemnate în lunile următoare de preţurile gazelor naturale şi energiei electrice – inclusiv în condiţiile modificării caracteristicilor schemei de plafonare a preţurilor la energie electrică – precum şi de preţurile alimentelor, sub influenţa creşterii ample a cotaţiilor mărfurilor agroalimentare, pe fondul războiului din Ucraina şi al sancţiunilor instituite, dar şi al secetei prelungite şi extinse la nivel european din această vară”, a anunțat și BNR la începutul lunii octombrie.