Veste proastă de la ANM! Temperaturi sub pragul de îngheţ în toată România
Meteorologii anunță pentru perioada 21- 27 ianuarie 2019 o vreme destul de rece, dar cu fluctuaţii ale valorilor termice atât ziua, cât şi pe parcursul nopţilor, în timp ce precipitaţiile slabe cantitativ, mai ales sub formă de ninsoare, vor continua să fie prezente în majoritatea regiunilor, relevă prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), publicată luni.
În Banat, în perioada 21 – 23 ianuarie, după care va urma o uşoară creştere, spre 4 grade. Temperaturile minime vor avea o evoluţie similară cu cea a maximelor şi se vor situa în medie sub zero grade pe toată durata de prognoză. Precipitaţii, în general slabe cantitativ, se vor semnala aproape zilnic în cursul intervalului de prognoză.
În Crişana, în perioada 21 – 23 ianuarie, după care va urma o uşoară creştere, spre 4 grade. Temperaturile minime vor avea o evoluţie similară cu cea a maximelor şi se vor situa în medie sub zero grade în tot intervalul de prognoză analizat. Precipitaţiile vor fi în general slabe cantitativ şi se vor semnala cu caracter temporar pe toată durata intervalului.
În Transilvania, valorile termice diurne vor scădea uşor de la medii de două grade Celsius la o medie cuprinsă între -2 şi -1 grad în perioada 21 – 23 ianuarie. După aceste zile, va urma o uşoară creştere a temperaturilor, până la două grade Celsius. Temperaturile minime vor fi negative pe tot parcursul intervalului şi se vor situa, în medie, între -8 şi -2 grade. Precipitaţii, slabe cantitativ, se vor semnala aproape zilnic, pe parcursul celor două săptămâni.
În Maramureş, valorile termice diurne vor scădea din nou, de la medii de două grade Celsius spre o medie între -1 şi zero grade, în perioada 21 – 23 ianuarie, după care va urma o uşoară creştere de temperatură, spre două grade Celsius. Temperaturile minime vor fi negative pe tot parcursul intervalului şi se vor situa, în medie, între -6 şi -2 grade. Precipitaţiile, predominant ninsori moderate cantitativ în primele zile, se vor semnala cu caracter temporar în restul intervalului de două săptămâni, dar vor fi în general slabe.
În Moldova, temperatura aerului va avea o evoluţie oscilantă. În intervalul 21 – 22 ianuarie, valorile termice diurne vor scădea treptat până la o medie a maximelor de -2 grade, iar ulterior, se estimează o creştere până la două grade Celsius. Temperaturile minime vor avea o evoluţie similară cu cea a maximelor şi vor fi, în medie, sub zero grade pe toată durata de prognoză, cea mai rece dimineață fiind cele din 23 ianuarie, când media valorilor termice minime va fi între -7 şi -6 grade. Precipitaţii slabe cantitativ se vor semnala cu caracter temporar îndeosebi în timpul celei de-a doua săptămâni.
În Dobrogea, regimul temperaturii aerului va avea fluctuaţii. În intervalul 21 – 22 ianuarie, valorile termice diurne vor scădea treptat până la o medie a maximelor de 3 grade, iar ulterior, se estimează o creştere, spre 6 – 7 grade. Temperaturile minime vor avea o evoluţie similară cu cea a maximelor şi vor fi, în medie, sub 2 grade în tot intervalul de prognoză, cea mai rece dimineață fiind cele din 23 ianuarie, când media valorilor termice minime va fi în jur de -4 grade. Precipitaţii în general slabe cantitativ se vor semnala cu caracter temporar îndeosebi în timpul celei de-a doua săptămâni.
În Muntenia, regimul temperaturii aerului va avea oscilaţii de la un interval la altul. Începând din 21 ianuarie şi până pe 22 ianuarie, valorile termice diurne vor scădea treptat până la o medie a maximelor de 1 grad Celsius. Se estimează o creştere a valorilor termice până la 4 – 5 grade. Temperaturile minime vor avea o evoluţie similară cu cea a maximelor şi vor fi, în medie, sub zero grade pe toată durata de prognoză, cea mai rece dimineață fiind cele din 23 ianuarie, când media valorilor termice minime va fi în jur de de -6 grade. Precipitaţii slabe cantitativ se vor semnala cu caracter temporar, îndeosebi în cursul săptămânii viitoare.
În Oltenia, în intervalul 21- 22 ianuarie, valorile termice diurne vor scădea treptat până la o medie a maximelor de 1 – 2 grade, iar ulterior, până la finalul intervalului de prognoză, se estimează o uşoară creştere, la 3 – 4 grade. Temperaturile minime vor avea, la rândul lor, evoluţii oscilante şi se vor situa, în medie, sub zero grade pe toată durata intervalului. Cea mai rece dimineață fiind cele din 23 ianuarie, când media valorilor termice minime va oscila între -7 şi -6 grade. Precipitaţii slabe cantitativ se vor semnala cu caracter temporar, mai ales pa parcursul celei de-a doua săptămâni.
În zonele montane se vor înregistra permanent medii ale temperaturii aerului sub pragul de îngheţ. Valorile termice diurne vor scădea treptat spre o medie de -5 grade în perioada 21 – 23 ianuarie, după care va urma o uşoară creştere până la -2 grade. Temperaturile minime se vor situa, în medie, între -10 şi -5 grade. Vor fi ninsori moderate şi local însemnate cantitativ în primele zile, iar în restul intervalului se vor semnala zilnic precipitaţii în general slabe, predominant ninsori.
Estimările sunt realizate folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.
Sursă: Agerpres