Românii se pot bucura datorită unei vești nesperate! Prețurile la energie electrică vor scădea în țara noastră. Europarlamentarul Dan Nica a explicat cum este posibil, dar și ce eforturi a făcut România în acest sens.
În Parlamentul European, au fost făcute mai multe modificări în legislație. Dan Nica, europarlamentar PSD și coordonatorul Comisiei de energie din Parlamentul European, a explicat cum a susținut interesul național. Acesta a schimbat anumite prevederi pentru ca România să nu ajungă într-o situație dezavantajoasă.
Citește și: COȘMAR PENTRU ROMÂNI. FACTURI CU 50% MAI MARI, DUPĂ CE TARIFELE LA GIGACALORIE AU FOST MAJORATE
„Să vă spun ce au obţinut românii, că dacă vrei să faci ceva pentru România, şi pentru români, poţi să faci în Parlamentul European. Poţi, asta vă spun eu, care am reuşit să şi modific, să şi schimb anumite prevederi astfel încât România să nu fie într-o situaţie dezavantajoasă.
Nemţii, spaniolii, italienii, francezii fac la fel şi ei, în sensul de a modifica legislaţia pentru ca și condiţiile lor specific naţionale să nu-i ducă într-o situaţie mai proastă pentru cei care lucrează în economie, servicii, agricultură”, a spus europarlamentarul Dan Nica la Antena 3 CNN.
Printre altele, Dan Nica a explicat că România a făcut progrese în ceea ce privește sursele regenerabile astfel că prețurile facturilor la energie electrică o să scadă. În acest sens, a fost redusă perioada necesară pentru obținerea autorizației de instalare a panourilor solare pe acoperiș.
Mai exact, termenul de aprobare pentru proiectele fotovoltaice sau eoliene a fost redus de la nouă ani la un an și șase luni sau nouă luni, în funcție de capacități și dimensiuni.
Coordonatorul Comisiei de energie din Parlamentul European a explicat importanța acestor progrese. Reducând perioada termenului de aprobare, va fi facilitată utilizarea energiei fotovoltaice și eoliene, dar va exista și o scădere a prețurilor în mixul de energie din România.
„Am făcut progrese în acest sens: scăderea perioadei de obţinere a autorizaţiei pentru a-şi monta oamenii pe acoperiş panouri solare, să poţi să faci un parc de panouri solare sau ferme eoliene, centrale eoliene.
Termenul de aprobare pentru proiectele fotovoltaice sau eoliene era de nouă ani şi l-am redus la un an şi şase luni sau nouă luni, în funcţie de capacităţi şi dimensiuni. Termenul scade, iar utilizarea energiei fotovoltaice şi eoliene va permite ca în mixul de energie din România, preţurile să scadă”, a mai declarat europarlamentarul Dan Nica.