Veste importantă pentru toți șoferii! Ce urmează să se întâmple cu rovinieta

Publicat: 07/03/2024 | 17:22
Rovinieta / Sursă foto: colaj CANCAN

Atenție, șoferi! Urmează schimbări importante privind rovinieta. Se va modifica sistemul de taxare pentru folosirea rețelei publice de drumuri din țara noastră. Costurile vor fi altele, căci vinieta se va împărți în două taxe distincte. Când vor intra în vigoare noile reglementări?

Anunț important privind rovinieta. Conducătorii auto din România trebuie să știe că se vor modifica prețurile taxei de drum. Această modificare intră în vigoare de la 1 ianuarie 2026, iar de atunci rovinieta se va diviza în două taxe distincte. Una dintre ele se va aplica doar pentru vehiculele ușoare, iar cea de-a doua taxă se va pune în aplicare pentru vehiculele grele.

CITEȘTE ȘI: EXTRA TAXĂ PENTRU PROPRIETARII DE MAȘINI. DIMENSIUNEA AUTOVEHICULELOR POATE FI UN CRITERIU CARE SĂ ADUCĂ BANI LA BUGE

Vechea vinietă rămâne valabilă pentru autoturismele ușoare, adică cele până în 3,5 tone. Conducătorii auto plătesc în funcție de categoria vehiculului pe care-l dețin, clasa de poluare și durata de folosire a drumurilor publice. În schimb, pentru vehiculele grele se introduce TollRo, un nou concept care are în calcul taxarea prin înmulțirea numărului de kilometri parcurși cu valoarea unitară a TollRo.

Această modificare va intra în vigoare de la începutul anului 2026, fiind regăsită în Legea 226/2023. Va exista, deci, o diferență la plată între vehiculele ușoare și cele grele, care merg pe drumurile publice de la noi. Cele grele vor plăti la „kilometru”, iar cele ușoare vor avea în vedere și gradul de poluare. Noua schimbare privind vinieta vine tocmai pentru că România și-a luat anumite obligații prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

CITEȘTE ȘI: CODUL RUTIER 2024 | ȘOFERII SUNT AMENDAȚI CU PÂNĂ LA 6.600 DE LEI, DACĂ NU DEȚIN ACEST ACT OBLIGATORIU!

Cum se va calcula valoarea vinietei

Rovinieta este plătită de către șoferi în funcție de tipul vehiculului (autoturism, vehicul de transport marfa cu masa mai mică de 3,5 tone etc.). De la 1 ianuarie 2026, valoarea vinietei se va stabili în funcție de categoria vehiculului, clasa de emisii poluante (Euro) și durata de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România. Durata de utilizare a mașinii cuprinde și durata de parcurs, dar și pe cea de staționare.

În prezent, rovinieta se poate cumpăra pentru șapte zile, 30 zile, 90 zile sau 12 luni. Din 2026, aceasta se va putea lua pentru o zi, 10 zile, 30 de zile, 60 de zile și 12 luni. Cei care uită să plătească rovinieta trebuie să știe că amenzile sunt usturătoare. Tocmai din acest motiv, înainte de a pleca la drum, șoferii trebuie să ia în calcul dacă vinieta este valabilă sau nu. (VEZI AICI AMENZILE)