Vește excelente pentru toată planeta! Pandemia de COVID-19 a intrat în declin după ce numărul de infectări au început să scadă
După mai mult de cinci luni în care s-au înregistrat zeci de mii de decese din cauza noului coronavirus, numărul de cazuri COVID-19 a început să scadă semnificativ la nivel global.
Concret, numărul de noi pacienți a rămas sub procentul de 1.2% în medie, din bilanţul total al infecţiilor în majoritatea statelor. Sistemele sanitare au început să îşi revină în condiţiile în care nu mai sunt copleşite de numărul mare de pacienţi, iar dacă temutul nou val nu va veni, atunci pandemia ar putea stagna complet în decurs de o lună, scrie Les Echos, citat de Hotnews.ro.
Europa, aproape să se facă bine
Dacă este să ne referim strict la Europa, curba noilor infectări şi a deceselor s-a aplatizat constant în ultimele două săptămâni, mai ales în principalele sale focare, Italia şi Spania. În aceste ţări, dar şi în Franţa, creşterea este de 0,2% în medie, în timp ce în Germania este de 0,3%, excepție făcând doar Belgia şi Regatul Unit, au rămas cu o creştere semnificativă, de 0,6%, respectiv 1,2%.
Citește și: Cum s-a schimbat corpul unui asistent medical bolnav de coronavirus. Diferența este traumatizantă! FOTO
Chiar dacă numărul real de cazuri este, cel mai probabil, mult mai ridicat decât bilanţul oficial, având în vedere că niciun stat de pe planetă nu poate să îşi testeze sitematic întreaga populaţie, nu există motive care să sugereze că tendinţa ar fi diferită în ceea ce priveşte populaţia totală a ţărilor.
Mai liber la terapie intensivă
Totodată, sursa amintită mai sus mai informează și că numărul de noi internări în secţiile de urgenţă şi terapie intensivă ale spitalelor s-au redus semnificativ. Cu unele excepţii, cifrele sunt în scădere în majoritatea ţărilor afectate, iar spitalele şi medicii pot să lucreze nemaifiind copleşiţi aşa cum se întâmpla în perioada de vârf a pandemiei.
Mai multe țări au desfiinţat chiar spitalele mobile instalate pentru a face faţă fluxului de noi infectări. Totuși, epidemiologii nu pot să răspundă clar , în acest moment, la întrebarea „De ce încetineşte pandemia?”.
Este posibil ca dinamica COVID-19 să fi fost puternic petrubată de măsurile de restricţie şi carantină adoptată în majoritatea ţărilor lumii la jumătatea lunii martie, moment în care numărul de noi infecţii raporta zilnic era undeva în jurul cifrei de 20%.
Lucrurile nu sunt foarte clare, însă, mai ales că numărul scade şi în ţări care au luat măsuri de carantină limitate dar şi în cele cu măsuri mai stricte.
În SUA, cinci dintre statele care au refuzat implementarea măsurilor sunt într-o situaţie comparabilă cu restul ţării. E important de menţionat, însă, că ele au o densitate foarte mică a populaţiei.
Pe de altă parte, diferenţe majore există între ţări ale căror guverne au luat pandemia în glumă, precum Brazilia, care cunoaşte o creştere explozivă constantă în ultimele săptămâni, sau SUA, în care dezastrul a continuat vreme de aproape o lună după o explozie a infecţiilor şi între ţări care s-au concentrat pe măsuri rapide şi direcţionate precum Coreea de Sud.
Situația la nivel global
Numărul de infectări cu noul coronavirus a depăşit 5 milioane la nivel global, miercuri, conform datelor worldometers.info. Dintre cele 5.012.901 de cazuri de infectare, 2.302.774 au fost declarate închise. 1.977.277 dintre cei infectaţi s-au vindecat în timp ce numărul deceselor a ajuns la 325.497.
Imagine de Markus Distelrath de la Pixabay