Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat joi, 29 septembrie, legea care prevede majorarea cuantumului indemnizației de şomaj. Iată ce sume se vor acorda, începând de azi, și ce condiții trebuie să îndeplinească românii, pentru a beneficia de banii veniți din partea statului.
Joi, 29 septembrie, președintele țării, Klaus Iohannis, a promulgat legea ce prevede majorarea cuantumului indemnizaţiei de şomaj acordată persoanelor cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an. Acesta urmează să fie egală cu valoarea indicatorului social de referinţă.
Potrivit legii, ce tocmai a intrat în vigoare, cuantumul indemnizaţiei de șomaj este 75% din valoarea indicatorului social de referinţă.
Indicatorul social de referință este reprezentat de valoarea după care se calculează prestațiile sociale, de la venitul minim garantat la alocația pentru copii. Acesta este actualizat anual cu rata inflației.
Pentru anul 2022, indicatorul social de referință este de 525,5 lei. Tot joi, şeful statului a promulgat și legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 164/2020 pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ.
Concret, joi a fost modificat Articolul 39 din Legea nr.76/2002 (Indemnizația de şomaj) privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă.
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordă şomerilor prevăzuţi la art. 17 alin. (1) pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevăzute la alin. (1) este o sumă fixă, neimpozabilă, lunară, reprezentând 75% din salariul de bază minim brut pe ţară, în vigoare la data stabilirii acestuia.
”Cuantumul indemnizaţiei de şomaj este o sumă acordată lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, şi este egal cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an”, prevede actul normativ.
VEZI ȘI: SE DAU BANI DE LA STAT PENTRU TICHETELE SOCIALE. CINE SUNT PERSOANELE VIZATE