Veste bună! Studiile au arătat că răspunsul imun după vaccinul anti-COVID-19 rămâne puternic și la 6 luni de la rapel
Răspunsul imun la COVID-19 rămâne puternic și eficiența vaccinului este la un nivel ridicat și după 6 luni de la rapelul vaccinului, arată concluziile preliminare ale unui studiu.
Concluziile preliminare au la bază un eșantion de 769 de persoane pentru etapa II, 3 luni, și 676 de persoane pentru etapa III, 6 luni, cu vârste cuprinse între 20 și 70 ani. Acestea aiu fost alese în mod aleatoriu din rândul personalului medical și auxiliar al companiei care a realizat studiul, din toate regiunile țării.
Medicii anunță că rezultatele sunt reprezentantive pentru segmentul de populație din România, rezidentă în mediul urban, care s-a vaccinat cu Pfizer BioNTech.
În etapa a II-a a studiului, la 3 luni de la rapel, 93% dintre participanții în studiu au păstrat un titru de anticorpi neutralizanți de până la 19 ori mai mare față de pragul de referință.
După 90 de zile de la cea de-a doua doză de vaccin împotriva COVID-19, nivelul anticorpilor a scăzut de la o valoare medie a titrului de anticorpi de 1063 AU/ml, la 341 AU/ml, procentul mediu de scădere fiind de 68%.
Pentru pacienții care au trecut prin boală și care s-au vaccinat, nivelul anticorpilor se păstrează ridicat. În ceea ce privește pacienții care nu au dezvoltat boala, nivelul anticorpilor este mai scăzut, de la o valoare medie de 752 AU/ml, cât aveau în prima etapă (8 -15 zile de la rapel), la 230 AU/ml.
Medicii au concluzionat faptul că deși nivelul mediu de anticorpi este în continuare în scădere, în medie cu 79% în perioada de 6 luni de la administrarea celei de a doua doze de vaccin, răspunsul imun la COVID-19 rămâne puternic și eficiența vaccinului este la un nivel ridicat.
Doar 3 persoane din 676 au ajuns la un rezultat negativ în ceea ce privește nivelul anticorpilor
“Când vorbim de răspunsul imun al organismului după vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, ne referim la protecție împotriva mortalității și protecție pentru a dezvolta forme grave care să necesite internare în spitale. Vaccinul luptă pe cele două paliere, însă pericolul crește odată ce răspândirea variantei Delta, care are caracteristici mult mai agresive față de tulpinile anterioare ale virusului. Aceasta se transmite mult mai ușor, adică crește rata de infectare. Ceea ce înseamnă că oamenii se pot infecta din nou, pot dezvolta forme medii sau severe, în funcție de răspunsul imun al fiecăruia.
O altă problemă este legată de faptul că tulpina Delta afectează și categoria de vârstă mai mică, Copiii și tinerii, tot mai multe secții de ATI din spitalele de pediatrie din Europa și SUA înregistrând un grad mare de ocupare.
Acest nou context coroborat cu începerea anului școlar stârnește o îngrijorare și mai mare în întreaga lume. Și atunci, singura variantă, cel puțin deocamdată, pentru a nu crește rata de internare din spitale și blocarea secțiilor de ATI rămâne vaccinarea și purtarea măștii”, a declarat Dumitru Jardan, biolog, doctor în științe medicale.
O altă concluzie a studiului arată că, la 6 luni de la rapel, doar 3 persoane din 676 au ajuns la un rezultat negativ în ceea ce privește nivelul anticorpilor.
Sursa foto: Arhiva Cancan