Angajații cu salarii între 3.000 și 5.000 de lei ar putea fi majorate, începând din luna ianuarie a anului 2023. Măsura a fost propusă de Ministerul de Finanțe. Cu cât ar putea crește acestea.
Ministerul de Finanțe a propus ca toți angajații români care au salarii brute cuprinse între 3.000 și 5.000 de lei să beneficieze de majorări salariale cu 450 de lei. Măsura ar putea fi aplicată începând cu luna ianuarie a anului 2023, iar această măsură va fi lăsată la latitudinea angajatorilor, dacă o vor pune, sau nu, în aplicare. Mai mult decât atât, angajatorii care vor acorda 450 de lei în plus la salariu, vor fi scutiți de 200 de lei taxă la stat, din majorarea de 450.
O întâlnire a avut loc astăzi, 19 decembrie, între premierul României, Nicolae Ciucă, ministrul de Finanțe, Adrian Câciu și ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marius Constantin Budăi, alături de Blocul Național Sindical, organizată de Consiliul Național Tripartit. Au fost discutate mai multe aspecte, printre care și această măsură de care ar putea beneficia o bună parte dintre angajații români.
„Ministerul Finanțelor a propus ca toate salariile brute cuprinse între 3.001 lei și 5.000 lei, care vor beneficia de la data de 1 ianuarie de o creștere minimă voluntară de 450 de lei, să beneficieze de aceeași facilitate fiscală ca salariul minim, respectiv ca 200 de lei din cei 450 de lei să fie scutită de contribuții sociale”, a transmis Blocul Național Sindical, pe pagina de Facebook. (BNS).
Liderul BNS, Dumitru Costin, a explicat că această măsură nu va deveni cu caracter obligatoriu, ci va fi aplicată doar dacă angajatorul, în urma negocierilor private cu angajații sau cu sindicatele, va fi de acord să acorde această sumă în plus la salariu.
”Asta trebuie să înțeleagă oamenii, în principal salariații din societățile comerciale cu capital de stat sau cu capital privat. Facilitatea fiscală propusă astăzi de Ministrul de Finanțe vizează toate salariile cuprinse între 3001 lei și 5000 de lei brut. Asta cu condiția ca, prin negocieri individuale sau colective, patronul cu angajații săi să convină asupra unei astfel de creșteri de salarii de 450 de lei. Din cei 450 de lei, contribuția către asigurările sociale, către Fondul de Pensii, va fi mai mică, tocmai în ideea de a rămâne cu un venit salarial mai mare.
Facilitatea fiscală va funcționa de la 1 ianuarie, însă, totul ține acum de relația bilaterală angajator-angajat. Au făcut acest lucru tocmai pentru a repara ceea ce eu spuneam anterior, și anume că, aplicând facilitatea fiscală doar până la 3000 de lei, se produc distorsiuni în ceea ce privește veniturile nete. Pentru că cei cu peste 3000 de lei, până undeva spre 5000 de lei, ar fi fost afectate veniturile lor nete dacă nu se umbla la zona de facilități”, a declarat Dumitru Costin pentru Antena 3 CNN.
(VEZI ȘI: Vești bune pentru salariați! Se dau prime de Crăciun în valoare de 300 de lei. Cine va beneficia de bani )