Veniturile care aduc bani în plus la pensie. CNPP a publicat lista completă

Publicat: 22/08/2024 | 15:12
sursă foto: Facebook

Vești importante pentru români! Începând cu luna septembrie 2024, mecanismul de recalcularea a pensiilor se va modifica. Odată cu intrarea în vigoarea a Legii 360/2023, pensiile existente se vor recalcula – în funcție de anumite sporuri –  veniturile seniorilor se vor majora. Iată care este sunt listele complete care îți vor aduce bani în plus la pensie. 

Conform Legii 360/2023, Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), modul de recalculare al pensiilor se va modifica. Pensiile stabilite în baza legislației anterioare se vor recalcula și ele. Ce înseamnă asta? În urma recalculării, românii vor avea bani în plus la pensie – dacă vor putea dovedi că au avut și alte venituri decât cele permanente (sporuri, bonusuri sau prime).

Lista veniturilor care îți vor aduce bani în plus la pensie

În urma modificărilor care vor avea loc în luna septembrie, veniturile luate în calcul pentru majorarea pensie se împart în două categorii și vor fi luate în calcul doar în situațiile în care se poate face dovada prin adeverințe. NU RATA: Scandal în jurul recalculării pensiilor. Sute de mii de pensionari nu vor primi nici măcar un leu în plus de luna viitoare

Lista veniturilor permanente

Această categorie conține sporul de vechime în muncă, sporuri, indemnizații și majorări ale retribuției tarifare prevăzute în Legea retribuirii după cantitatea și calitatea muncii nr. 57/19744. Totodată, se vor lua în calcul, conform actelor normative în vigoare în diverse perioade, sporurile acordate de către ministerele de resort, sporuri cu caracter permanent, sporuri pentru muncă în condiții deosebite, sporul de șantier acordat personalului  nelocalnic, indemnizația de până la 10% acordată șefului de echipă sau de brigadă care conduce formația de lucru, prevăzută în art.70 și în anexa IV – citește AICI LISTA COMPLETĂ.

Lista veniturilor nepermanente

  • Formele de retribuire în acord sau cu bucata, în regie ori după timp, pe bază de tarife sau cote procentuale;
  • Premiile anuale şi premiile acordate în cursul anului pentru realizări deosebite;
  • Recompensele cu caracter limitat, acordate personalului din unele sectoare de activitate;
  • Al treisprezecelea salariu;
  • Formele de retribuire pentru „orele suplimentare” realizate peste programul normal de lucru;
  • Sporul acordat pentru personalul didactic care îndrumă practica psihopedagogică şi care asigură perfecţionarea de specialitate a învăţătorilor şi educatorilor;
  • Indemnizaţiile de muncă nenormată;
  • Alte sporuri care nu au avut caracter permanent pentru care s-a datorat contribuția de asigurări sociale.