Variola maimuței alertează din nou OMS! Ar putea declanșa o nouă urgență sanitară globală

Publicat: 08/08/2024 | 11:36

Organizația Mondială a Sănătății va activa comisia tehnică de experți pentru a evalua situația și a decide dacă este necesar să declare o stare de alertă internațională din cauza virusului letal. Iată cum variola maimuței a reapărut pe scena globală!

Republika Centrafricană a anunțat că se confruntă cu o nouă tulpină de variola maimuței, mult mai agresivă decât cele întâlnite până acum. În acest context, Organizația Mondială a Sănătății ia în considerare posibilitatea de a declara o nouă situație de urgență internațională în scop preventiv.

Deși tulpina letală este cunoscută de ceva timp în Congo, medicii avertizează că aceasta prezintă o agresivitate mai mare și riscă să scape de sub control. Iată ce spun oficialii despre situație!

Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a anunțat că ia în considerare convocarea unui comitet de urgență pentru reglementările sanitare internaționale.

Citește și: Un turist român s-a cazat într-un hotel de 4 stele din Amalfi, după care s-a trezit cu poliția la ușă. Cu ce a greșit

Variola maimuței ar putea declanșa o nouă urgență sanitară globală

Medicii și epidemiologii au detaliat riscurile asociate cu apariția acestei boli, au evaluat cât de aproape este pericolul și au discutat despre nivelul de îngrijorare pe care ar trebui să-l avem.

„Variola maimuței se transmite foarte specific. Se transmite prin atingere, prin contact fizic îndelungat și intens. Nu prin prin aer. Nu te îmbolnăvești dacă te întâlnești, de exemplu, cu persoană bolnavă și stai de vorbă cu ea. Virusul se transmite la nivel de piele: micoase, răni, leziuni. Și trebuie avut un contact îndelungat”, a declarat Mihai Negrea, doctor epidemiolog și expert în politici de sănătate, pentru adevărul.ro.

„Vorbim și despre un contact prelungit cu obiectele contaminate de un bolnav sau cu fluidele rezultate de la o persoană bolnavă. Deci nu se poate transmite așa prin un contact accidental de scurtă durată”, a completat medicul epidemiolog Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, conform sursei citate mai sus.

Specialiștii avertizează că Europa ar putea întâlni astfel de cazuri, având în vedere că oamenii călătoresc fără restricții în prezent.

Variola maimuței și-a făcut din nou apariția

Doctorul epidemiolog și expert în politici de sănătate, Mihai Negrea, a explicat că virusul a apărut în țările africane din cauza sărăciei, a lipsei de igienă, a conflictelor armate și a războaielor.

„Virusul și-a făcut apariția și se înmulțește în zonele de conflict unde oamenii trăiesc în condiții precare. În Congo sunt deja 450 de decese. Dar vorbim despre oameni care trăiesc în campusuri de refugiați. E și războiul din Sudan, Congo este, de asemenea, în război civil. Populația trăiește în condiții improprii, claie peste grămadă, dorm la comun în spații sunt foarte strâmte. Vorbim de un număr foarte mare de oameni dislocați, care trăiesc la limita subzistenței, în tabere de refugiați, care se adăpostesc și dorm în corturi, dorm pe jos unii peste alții. Așa se transmite virusul”, a explicat acesta.

Având în vedere deteriorarea situației pe continentul african, OMS a anunțat că va activa comisia tehnică de experți pentru a evalua situația și a decide dacă este necesară declararea unei stări de alertă internațională.

Citește și: Scene halucinate în Mamaia! Un tânăr a găsit mort, pe plajă + Ce avea pe corp

This browser does not support the video element.