Sunt vești noi din partea ANM. Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie, a vorbit despre cum va fi vara lui 2024. Ne putem aștepta la un sezon canicular, iar recordurile de temperaturi vor fi doborâte, aspect care s-a înregistrat și vara trecută. Mai mult decât atât, s-au luat în considerare, deja, primele semne de secetă ale acestui an. Informațiile se regăsesc mai jos.
ANM vine cu vești noi pentru vara lui 2024. Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie, a precizat că ar trebui să ne așteptăm la temperaturi ridicate, așa cum a fost vara trecută. De altfel, vremea va fi una instabilă și încă de acum se pot observa primele semne de secetă ale acestui an.
S-a înregistrat, deja, un debut cu record anul acesta. Dacă anul trecut a fost considerat cel mai călduros din istoria măsurătorilor meteorologice în România, în anul 2024 recordurile de temperaturi vor fi doborâte. De altfel, în februarie 2024 s-a înregistrat cea mai mare abatere termică pozitivă (7 grade Celsius). În jumătatea estică a României se observă primele semne de secetă. Tot acolo, în a doua parte a verii trecute, s-a instalat seceta.
„Acesta este un semn că nici 2024 nu va face excepție în ceea ce privește deja situația cu care ne-am obișnuit, și anume că fiecare an doboară recordurile înregistrate în anii anteriori, indiferent că vorbim la nivel lunar, sezonier sau anual. Vorbim deja despre primele semne de secetă anul acesta, mai ales în jumătatea estică a țării, acolo unde este seceta instalată în a doua parte a verii 2023 și la începutul noului an agricol 2023-2024”, a precizat Elena Mateescu, directorul ANM.
Totodată, primele semne ale secetei au apărut și în urma precipitațiilor reduse care au fost înregistrate iarna aceasta. În zonele joase de relief, îndeosebi, nu au fost precipitații normale, precum în alți ani. De altfel, în zona Moldovei, a Munteniei și Dobrogei s-a înregistrat un deficit de apă. Directorul ANM a precizat că vara aceasta va fi una caniculară, dacă luăm în considerare temperaturi de peste 35 de grade Celsius înregistrate toamna trecută.
„Este deja o obișnuință să depășim 35 de grade Celsius, pragul unei zile de caniculă, nu numai în zilele de vară, dar am înregistrat 35 de grade, ne amintim, pe 21 și 22 octombrie 2023, când mai multe stații meteorologice din sudul țării au înregistrat 35,1 grade Celsius, pragul unei zile de caniculă.
Cu siguranță, nici vara 2024 nu va face excepție de la ce înseamnă aceste praguri cu care noi deja ne-am obișnuit, mai ales că vorbim din ce în ce mai des de indice de disconfort termic. Să ne amintim că și în vara anului 2023, am înregistrat praguri peste 80 de grade unități, ceea ce înseamnă indicele de disconfort termic, şi am resimțit ceea ce a însemnat aceasta”, a spus directorul ANM, la Antena 3 CNN.
Vezi și MAI NINGE SAU NU ÎN BUCUREȘTI ÎN 2024? METEOROLOGII ACCUWEATHER AU MODIFICAT PROGNOZA
Sursă foto: colaj Pixabay