Valuri luminoase la Marea Neagră! Ce a provocat fenomenul special
Valurile luminoase la malul mării i-au uimit pe oameni. Specialiștii explică faptul că acesta nu este un fenomen paranormal, ci este vorba despre niște organisme vii care produc lumină, iar acest lucru poartă numele de bioluminescență.
Un organism unicelular care se regăsește în planton a determinat apariția valurilor fosforescente de la Constanța. Acesta produce lumină prin anumite reacții chimie care au loc în organism, la fel ca licuriciul. Bioluminescența se regăsește la mai multe specii de pești de adâncime, dar și la meduze, moluște, ciuperci și insecte.
Valuri luminoase la Constanța
Acest fenomen i-a uluit pe cetățenii care au fost martori la frumusețea misterioasă a mării. Oamenii au făcut poze pentru a imortaliza această întâmplare rară, dar nu și-au putut explica motivul pentru care apa arată în acest fel.
Bioluminescența este un fenomen care are diverse roluri, precum atragerea partenerilor, depistarea prăzii, camuflajul sau distragerea prădătorilor.
„Foarte frumos pe malul mării, o culoare ruginie, brunie interesanta, sunt niște alge, niște micro alge brune, care au o capacitate fosforescentă, bio lumniescentă și care vă invită la noapte să vedeți valurile brixantii cum se sparg. Sunt potenţial toxice, dar nu sunt ele toxice ca atare ci doar prin concentrarea eventualei toxine dacă o secretă în condiții de stres”, a declarat Adrian Bîlbă, doctor de știință pentru observatornews.ro.
Ce este bioluminescența
Bioluminiscența, cunoscută și ca biofotogeneză, reprezintă capacitatea unor organisme vii de a produce lumină. Acest fenomen este un tip special de chimioluminiscență și poate fi observat la licurici, pești care trăiesc în adâncurile oceanului sau ciuperci. Lumina este generată printr-o reacție chimică în care o substanță numită luciferină este oxidată cu ajutorul ATP-ului (o moleculă care furnizează energie). În prezența oxigenului și sub influența unei enzime numite luciferază, luciferina se descompune, proces care duce la emiterea luminii.
CITEȘTE ȘI: Marea Neagră a devenit ruginie! Pericolul descoperit în apă de specialiști: ce a ieșit la analize
This browser does not support the video element.