Valul 4 în România. Se iau în calcul posibile restricții? Declarațiile făcute de Valeriu Gheorghiță
Valul 4 în România. În ultima perioadă, pe teritoriul țării noastre, numărul de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus s-a aflat într-o ușoară creștere. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare din România, a făcut o serie de precizări: se iau în calcul posibile restricții?
Țara noastră se confruntă acum cu o creștere a numărului de persoane infectate cu noul coronavirus, cea mai răspândită variantă a virusului chinezesc fiind ”varianta Delta”. Atât adulții, cât și copiii pot fi purtători ai acestei tulpini care, potrivit specialiștilor, este mai periculoasă și mai contagioasă, având o transmitere rapidă. Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a vorbit și despre posibilitatea reintroducerii anumitor restricții, în condițiile în care situația epidemiologică impune această chestiune.
“Până la urmă rolul măsurilor restrictive este acela de a limita circulația virusului și de a preveni îmbolnăvirile, prin aceste metode nefarmaceutice. Este evident că atunci când situația epidemiologică o impune, când riscul de îmbolnăvire crește semnificativ, sănătatea publică este clar o prioritate a tuturor și asta nu cred că se poate negocia, or din acest punct de vedere este clar că atunci când se impun măsuri de restricție ele trebuie luate. Trebuie luate la timp tocmai ca să producă efecte la timp”, a declarat președintele CNCAV, potrivit stiripesurse.ro.
Valeriu Gheorghiță a vorbit despre posibilitatea apariției restricțiilor, dacă numărul de cazuri de infectare cu noul coronavirus va crește
Valeriu Gheorghiță susține faptul că în mediul rural există o ”situație paradoxală”, iar în condițiile în care numărul de cazuri de infectări cu noul coronavirus va fi într-o continuă creștere, există posibilitatea ca autoritățile să impună măsuri de protecție suplimentare.
“Pot să vă spun că în mediul rural este o situație paradoxală pentru că unii oameni invocă faptul că `nu există această boală la noi în localitate, noi nu am avut cazuri de îmbolnăvire, această boală este la oraș`, și atunci acea categorie populațională nu are imunitate de niciun fel, nici la trecerea prin boală pentru că probabil că într-adevăr numărul de infecții în rândul comunității respective a fost mic, dar n-are nici imunitate prin vaccinare, deci în cazul în care vorbim de răspândirea variantei Delta într-o comunitate care este complet descoperită imunologic ne imaginăm care este rapiditatea de dublare a numărului de cazuri în condițiile în care perioada de contagiozitate s-a redus la 4 zile în momentul de față, deci practic timpul de dublare a cazurilor este de 4 zile la acest moment”, a adaugat medicul.
Sursă foto: Pixabay