Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare din România, a criticat dur medicii care distribuie informații false referitoare la vaccinare.
”Medicul trebuie să-și asume că a recomandat unei persoane să nu se vaccineze și trebuie să răspundă pentru asta. E aceeași situație ca atunci când un chirurg recomandă unui pacient să nu se opereze, iar pacientul respectiv pățește ceva. Medicul trebuie să răspundă pentru decizia pe care a luat-o. E greu de spus care e cea mai bună variantă. Nu vreau să plec de la reaua credință. E vorba de specialități. Un medic când nu știe ceva atunci poate să întrebe un coleg. Când ai senzația că le știi pe toate, înseamnă că n-ai mai citit de mult timp”, a declarat Valeriu Gheorghiță.
În ceea ce privește dezinformarea venită din partea unor preoți, Valeriu Gheorghiță spune că aceasta creează confuzie în rândul oamenilor.
Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a publicat luni situația vaccinării în România pe localități. Potrivit acestor date, rata de vaccinare în mediul rural este de doar 22.52%, în timp ce în mediul urban este de 38.30%, iar în marile orașe de 40.11%.
Ca procent de vaccinare, în rural România are 22,52% populație vaccinată, în urban – 38,30%, iar în municipii – 40,11%.
Datele INSP privind persoanele vaccinate sunt extrase în data de 5 noiembrie 2021. În România, startul campaniei de vaccinare anti-Covid s-a dat pe data de 27 decembrie 2020, românii având la dispoziție patru seruri, două dintre ele pe bază de ARN mesager (Pfizer/BionTech și Moderna), Astra Zeneca și Johnson&Johnson (vaccin monodoză).