Valeriu Gheorghiţă, despre riscul de infertilitate în urma vaccinării anti-COVID: “Nu au nicio bază ştiinţifică care să certifice acest lucru”

Publicat: 25/05/2021 | 22:06

Președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV) a declarat că nu există risc de infertilitate în urma vaccinării anti-COVID. Valeriu Gheorghiţă a subliniat că zvonurile apărute pe acest subiect sensibil nu au nicio bază ştiinţifică, iar precizările sale vin în contextul în care, în ultima săptămână, în România, a scăzut numărul persoanelor care aleg să se imunizeze împotriva noului coronavirus. 

V. Gheorghiţă: nu există risc de infertilitate în urma vaccinării anti-COVID

“Nu există asemenea risc. Este o gravă dezinformare care se propagă în spaţiul public. Pe platformă naţională vaccinare-covid.gov.ro există un material foarte detaliat, la “Doza de claritate”, care demontează această informaţie, care de câteva luni circulă sau a circulat, dar în perspectiva autorizării la copii, evident capătă din nou amploare. În niciun caz nu s-a dovedit că aceste vaccinuri cresc riscul de infertilitate. S-au speculat o serie de mecanisme, dar care nu au nicio bază ştiinţifică care să certifice acest lucru”, a declarat medicul militar în cadrul unei conferințe de presă pe care a avut-o astăzi, transmite Agerpres.

Citește și: Florin Cîțu, anunțul momentului. Noi măsuri de relaxare de la 1 iunie: “Valul trei al pandemiei a dispărut!”

La un moment dat, Valeriu Gheorghiţă a punctat cât de mult ar conta dacă părinţilor şi copiilor le-ar explica medicii aspectele legate de beneficiile vaccinările şi riscurile.

“Însă, cred că da, este nevoie în şcoală, în general, să existe o colaborare fie cu medicul de şcoală, fie cu pediatrii, care să explice copiilor, dar şi părinţilor, poate în acele şedinţe cu părinţii, online să fie invitat un medic şi să explice punct cu punct principalele aspecte legate de beneficiile vaccinărilor, de riscuri, care este profilul de siguranţă. Însă, pentru acest lucru avem nevoie, evident, de autorizare, ca să vorbim în cunoştinţă de cauză şi cu date concrete, şi nu doar pe date care reies din anumite studii. Sunt deja date care provin din Israel. Israelul deja vaccinează copiii între 12-15 ani. Avem deja în Canada, Statele Unite, aşa încât datele se acumulează şi din viaţa de zi cu zi şi nu doar din studiile efectuate”, a mai spus coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID-19.

Nu rata: Cea mai drăgălașă metodă prin care poți afla dacă ai sau nu COVID-19. Testul are o acuratețe de aproape 100%

Sursa foto: Facebook / RO Vaccinare & freepik.com