Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2 a declarat că “România nu își permite acum să renunțe la vaccinarea cu AstraZeneca”, iar afirmațiile sale au stârnit numeroase controverse. Totodată, Valeriu Gheorghiță a explicat de ce în țara noastră se continuă imunizarea cu serul produs de AstraZeneca, deși unele țări europene au suspendat folosirea lui.
În cadrul interviului oferit în urmă cu câteva ore, cunoscutul medic a avertizat că virusul nu va dobândi noi mutații, dacă se atinge o rată de vaccinare mai mare de 60-70 %
“Datoria noastră este să creștem ritmul de vaccinare, încât timpul de așteptare să fie cât mai scurt. România nu își permite acum să renunțe la vaccinarea cu AstraZeneca. Pfizer are o stabilitate redusă, care necesită condiții speciale de stocare.
În perspectiva în care noi vom reuși, și nu doar noi România, ci la nivel european, la nivel global, să asigurăm în acest an o rată de acoperire vaccinală de peste 60-70%, acest virus nu va mai avea posibilitatea să selecteze, să-și dobândească noi variante virale, să-și dobândească noi mutații care să nu fie acoperite de vaccinuri”, a declarat Valeriu Gheorghiță la o emisiune de la TVR 1.
Despre posibilitatea ca populația să fie vaccinată în fiecare an împotriva noului coronavirus, medicul primar boli infecțioase la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central “Carol Davila” a spus că “este una mică, însă există o altă vulnerabilitate și anume a riscului de apariție sau de extindere a acelor variante virale care nu sunt suficient de bine acoperite de vaccinurile actuale”.
În timpul declarațiilor, Valeriu Gheorghiță a punctat și eficacitatea unei a treia doze de vaccin împotriva COVID-19: “Tocmai de aceea, se ia în calcul și la acest moment se evaluează siguranța, tolerabilitatea și eficacitatea unei a treia doze de vaccin, care să fie administrată eventual după 6 luni, însă aici trebuie să înțelegem foarte clar – doar în situațiile în care vom vorbi de o creștere a prevalenței infecției cu aceste noi tulpini virale insuficient acoperite de vaccinuri”.
Sursa foto: pixabay.com/ro