Coordonatorul campaniei de vaccinare atrage atenția asupra creșterii infectărilor cu tulpina Delta, pe teritoriul României.
89% dintre infectări au ieșit pozitive cu tulpina Delta. Numărul infectărilor a crescut îngrijorător de mult. Valeriu Gheorghiță a precizat că 50% dintre cazuri se află în 28 de focare, dintre care 22 sunt de familie, iar 6 de colectivitate. 42 de cazuri, adică 33%, nu au legătură epidemiologică cu focarele, însemnând că există o transmitere comunitară.
”Din păcate vedem o creștere a numărului de cazuri în aceste săptămâni și situația care se prefigurează pentru următoarea perioadă nu este una bună, mai ales că varianta Delta are tendința de a deveni dominantă pe teritoriul României. Practic, în săptămâna 30 (26 iulie – 1 august, n.r.), din numărul total al testelor de secvențiere efectuate, peste 89% au ieșit pozitive pentru varianta Delta.
Ori, când vorbim de o pondere atât de mare a cazurilor generată de varianta Delta, acest lucru este – aș putea spune – cât se poate de important și cred că trebuie să ținem cont în primul rând de datele științifice”, a declarat Valeriu Gheorghiță, miercuri, la Digi24.
Pentru a ne proteja, potrivit lui Valeriu Gheorghiță, românii trebuie să se imunizeze. Toate persoanele nevaccinate vor fi în pericol de infectare. Corodonatorul campaniei de vaccinare susține că va exista o evoluție a transmiterii comunitare, în perioada următoare.
”Dacă ritmul de vaccinare și intenția de vaccinare a oamenilor nu se schimbă, sigur că vom deconta până la urmă cu toții această rată destul de redusă de acoperire vacinală. Pentru că indiferent dacă vorbim de o imunitate colectivă de 45-50% prin boală și prin vaccinare, ea nu este suficientă să reducă semnificativ consecințele îmbolnăvirilor cu varianta Delta. Este cât se poate de clar că avem o creștere a numărului de cazuri și nu avem niciun motiv să credem că în perioadă următoare lucrurile se vor liniști”, a avertizat medicul.