Noi vești proaste pentru români. În ciuda faptului că Guvernul dorește ieftinirea alimentelor de bază, un val de scumpiri s-ar putea produce în curând. Astfel, de la 1 septembrie 2023 am putea fi nevoiți să scoatem mai mulți bani din buzunar pentru țigări, alcool și sucuri. Citiți în continuare care este lista completă a produselor ce s-ar putea scumpi din toamnă.
Deficitul bugetar este destul de mare, astfel că guvernanții caută soluții pentru a face rost de bani. Mai exact, Ministrul Finanţelor vrea să crească încasările la bugetul de stat pe seama viciilor românilor. Astfel, din această toamnă este foarte probabil să fim nevoiți să dăm mai mulți bani pentru țigări, băuturi alcoolice și sucuri.
(CITEȘTE ȘI: Scumpirile se aplică de azi, 1 iulie 2023. Cât costă o noapte de cazare la mare sau un șezlong, în vârf de sezon)
În afara majorării accizelor la alcool și tutun, românii ar putea fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar și pentru ieşirile în oraş sau vacanţe.
Potrivit Observatornews.ro, începând cu 1 septembrie, accizele pentru țigări, jocuri de noroc și băuturi non-alcoolice, precum sucurile, ar putea să crească cu 10%. Totodată, TVA-ul din HORECA ar putea să crească de la 9% la 19%, acest lucru ducând inevitabil la creșterea prețurilor din acest domeniu de activitate. În plus, agricultura și construcțiile ar putea fi afectate de scumpiri în această toamnă, cei care lucrează în aceste domenii urmând să plătească 10% mai mult contribuția pentru sănătate.
„De la 1 septembrie s-ar putea mări accizele la tutun şi alcool. La fel şi taxa de licenţiere a jocurilor de noroc. Şi băuturile non-alcoolice care conţin zahăr ar putea costa mai mult, în funcţie de cantitatea de zahăr pe care o conţin, spun surse politice. Tot din tomană am putea să plătim mai mult pe vacanţe sau mese la restaurant. Şi asta pentru că TVA-ul din industria HORECA ar putea să crească de la 9% la 19%. De exemplu, pe o masă la restaurant care costă azi 109 lei am putea plăti din toamnă 119 lei. În cazul unei nopţi de cazare pe litoral – de 420 de lei – aceasta ar putea posta 476 de lei.
Iar începutul anului viitor ar putea să vină cu un impozit pe dividende mai mare . Din toamnă, angajaţii din agricultură şi construcţii ar putea fi obligaţi să plătească contribuţia la sănătate de 10%. Adică ar putea avea venituri mai mici cu între 300 şi 400 de lei, spun economiştii. Toate aceste măsuri fiscal-bugetare sunt discutate în acest moment la nivelul Ministerului de Finanţe, sunt analizate în coaliţia de guvernare, iar acest plan de măsuri ar trebui să fie gata până la data de 1 septembrie”, a anunțat Florentina Lazăr, reporter Observator.
(NU RATA: Documentul secret care anunță o explozie de scumpiri. Ce urmează să coste mai mult cu 113%)