Val de scumpiri la alimentele din România. Cât a ajuns să coste un kilogram de brânză

Publicat: 04/02/2024 | 16:46

Românii se confruntă cu un val de scumpiri! Chiar dacă prețurile pentru energie electrică, gaz și unele alimente sunt în continuare plafonate, oamenii trebuie să scoată mai mulți bani din buzunar pentru alte produse. Află, în articol, cât a ajuns să coste un kilogram de brânză.

De la 1 februarie, oficialii au prelungit ordonanța cu privire la plafonarea prețurilor pentru 17 produse. Totuși, multe alimente s-au scumpit, iar costurile acestora au devenit mai mari față de luna decembrie. Într-adevăr, unele materii prime, cum ar fi cerealele, s-au ieftinit, însă mușchiul de porc, spre exemplu, este mai scump cu patru lei.

Citește și: BONUL DE 873 DE LEI DE LA LIDL. CE PRODUSE A CUMPĂRAT O CLIENTĂ A MAGAZINULUI PENTRU A AJUNGE LA URIAȘA SUMĂ

Cât costă un kilogram de brânză, după scumpirile din România

La începutul anului, multe alimente au devenit mai scumpe, iar în curând putem ajunge să plătim chiar și dublu față de luna decembrie 2023. Dragoș Frumosu, președinte SindAlimenta, a oferit și o explicație pentru prețurile crescute din 2024.

 „La carne importăm 80% din consum, iar la legume și fructe, în această perioadă, respectiv octombrie, până spre sfârșitul lui aprilie, importăm peste 90%. În mare parte depindem de prețul la care importăm.

Depinde de importator și de modul în care el joacă pe piață pentru că neavând oferte este logic că își face prețul pe care și-l dorește.”, a declarat Dragoș Frumosu, președinte SindAlimenta.

Față de luna decembrie, mușchiul de porc s-a scumpit cu patru lei. De asemenea, prețul a crescut și pentru telemeaua de brânză. Dacă la finalul anului trecut, românii plăteau 25 de lei pentru un kilogram de brânză, acum a ajuns să coste 32 de lei kilogramul.

În categoria alimentelor care s-au scumpit intră și unele legume. Prețul unui kilogram de roșii a crescut de la 15 lei la 20 de lei, iar kilogramul de castraveți costă acum 15 lei, în loc de 6 lei. De asemenea, și kilogramul de ceapă s-a scumpit, de la 3 lei a ajuns la 7 lei.

„Creșterea taxelor de la 1 ianuarie pentru majoritatea afacerilor din România. Scumpirea forței de muncă și creșterea costurilor logistice. Toate acestea pun amprentă pe prețuri, care din păcate cresc în România și vor crește semnificativ, în perioada următoare.”, a declarat Adrian Negrescu, analist economic.

Așadar, scumpirile se aplică și în cazul produselor 100% românești, iar prețurile ar putea să mai crească. În acest moment, niciun produs din coșul de cumpărături de bază nu e mai ieftin decât în luna decembrie a anului trecut.

Citește și: CÂȚI LEI A AJUNS SĂ COSTE O STICLĂ DE FANTA SAU DE COCA-COLA ÎN CARREFOUR. ROMÂNII AU CREZUT CĂ NU VĂD BINE