Andreea Nică de la CFA România, coordonatoarea unui studiu, a declarat că în România, în anul 2040 vor exista cele mai multe pensionări. Această situaţie pune o mare presiune pe sistemul de pensii. Iată de ce.
Andreea Nica de la CFA România esste coordonatoarea unui studiu care arată că populaţia din România este foarte îmbătrânită și că în 2040 vor fi foarte mulți pensionari. Potrivit cercetătorilor, o persoană care câștigă acum în mână 4.000 de lei, în 2035 va avea din Pilonul 1 și Pilonul 2 doar 2.600 de lei.
CITEŞTE ŞI: VESTEA CEA MARE PENTRU PENSIONARII DIN ROMÂNIA. SE MAJOREAZĂ PUNCTUL DE PENSIE ÎN 2022
Studiul mai arată că anul în 2030 autorităților le va fi dificil să asigure servicii publice decente, iar în 2040 vor fi mai mulți pensionari decât tineri.
„Avem această veste bună, trăim mai mult- speranța de viață în România a crescut. În același timp, avem acest declin al populației- avem mai puțin cu 4 milioane față de 1990. Am putea să vedem acest declin continuând, să ajungem în 2050 să vedem această populație la 15 milioane.
Vedem și acest val de pensionări pentru generația din 1970, ceea ce creează o presiune pe bugetul statului și capacitatea statului de asigura pensii decente, dar și a de asigura servicii publice.
În momentul acesta, avem un salariu mediu de 4.000 de lei și o pensie de 1.700 lei”, a explicat Andreea Nica, potrivit stirileprotv.ro.
Dreptul la pensia facultativă se deschide, la cererea participantului, cu îndeplinirea următoarelor condiţii cumulative: participantul a împlinit vârsta de 60 de ani; au fost plătite minimum 90 de contribuţii lunare; activul personal este cel puţin egal cu suma necesară obţinerii pensiei facultative minime prevăzute prin normele adoptate de ASF.