România ar urma să primească, pentru lunile februarie și martie, 1,3 milioane doze de vaccin împotriva COVID de la Astra Zeneca, al treilea vaccin aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului. Este posibil ca acesta să nu fie disponibil pentru toate categoriile de persoane.
Ministerul Sănătății şi Agenția Națională a Medicamentului vor decide în această săptămână care va fi intervalul de vârstă pentru care se poate folosi vaccinul Astra Zeneca/Oxford. În mai multe ţări din Europa s-au iscat dezbateri referitoare la acest vaccin, care nu ar fi recomandat persoanelor de peste 65 de ani. (CITEȘTE ȘI: SITUAȚIE COMPLICATĂ ÎN SUCEAVA! CENTRELE DE VACCINARE ANTI-COVID NU SE POT DESCHIDE DIN CAUZA LIPSEI DE MEDICI. DOAR TREI CADRE MEDICALE S-AU OFERIT VOLUNTAR)
Autorităţile din Germania au anunţat, la sfârşitul lunii ianuarie, că vaccinul anti-COVID de la Astra Zeneca nu trebuie utilizat la persoanele cu vârsta de 65 de ani şi mai mari, în acest caz fiind ineficient, potrivit Antena3.
Comisia pentru vaccinuri de la Institutul Robert Koch, principala agenție de sănătate publică din Germania, a recomandat ca vaccinul să fie utilizat numai persoanelor cu vârste cuprinse între 18 și 64 de ani. (VEZI ȘI: PESTE 90.000 DE PERSOANE AU FOST REPROGRAMATE PENTRU VACCINARE! EXPLICAȚIILE OFERITE DE MINISTRUL SĂNĂTĂȚII)
„Nu există date disponibile în prezent pentru a stabili cât de eficientă este vaccinarea peste 65 de ani”, au declarat reprezentați ai instituției.
Ca răspuns, Astra Zeneca a negat că vaccinul său anti-COVID-19 ar fi ineficient pentru oamenii cu vârste de 65 de ani şi peste 65 de ani.