Vaccinul antigripal. Tot ce trebuie să știi despre imunizarea împotriva gripei

Publicat: 11/11/2019 | 10:05
Vaccinul anigripal se administreaza la inceputul sezonului rece

Vaccinul antigripal este foarte important odată cu venirea sezonului rece, când virusurile circulă mai frecvent ca în restul anului. Totuși, sunt multe mituri legate de vaccinul antigripal, așa că iată ce trebuie să știi despre imunizarea împotriva gripei

Ministerul Sănătății a achiziționat un număr de 1 500 000 doze de vaccin antigripal pentru 2019, cu aproximativ 200 000 mai mult față de anul trecut, astfel încât să se asigure vaccinarea unui număr cât mai mare de persoane din categoriile cu risc ridicat de îmbolnăvire. Ca în fiecare an, campania de vaccinare a Ministerului Sănătăţii se derulează prin cabinetele medicilor de familie şi unităţile sanitare cu paturi și vizează reducerea la maximum a îmbolnăvirilor prin gripa de sezon.

Vaccinurile gripale tradiționale (trivalente) sunt făcute pentru a oferi protecție împotriva îmbolnăvirilor de gripă cu trei virusuri gripale: un virus gripal A (H1N1), un virus gripal A (H3N2) și un virus gripal B. De asemenea, există vaccinuri făcute pentru a proteja împotrivă a patru virusuri gripale – vaccinuri tetravalente. Acestea oferă protecție împotrivă acelorași virusuri că vaccinul trivalent la care se adaugă un virus suplimentar B.

3 mituri false despre vaccinul antigripal

Există numeroase mituri despre vaccinul antigripal, iată 3 cele mai frecvente dintre acestea:

Din cauza vaccinului antigripal mă îmbolnăvesc și mai tare de gripă

Probabil acesta este cel mai frecvent mit și, de altfel, cel mai persistent. Însă este imposibil să faci gripă de la vaccin deoarece acesta conține virus inactivat care nu poate cauza boală. Producătorii de vaccin antigripal omoară virusul în cadrul procesului de manufacturare și se fac o serie de țeste care să certifice siguranță vaccinului.

În plus, sezonul de gripă este și sezonul răcelii comune determinate de un număr foarte mare de virusuri respiratorii și frecvent oamenii cred că ceea ce au făcut este gripă, însă frecvent este doar o răceală banală. Pe de altă parte, este nevoie de aproximativ două săptămâni să se formeze anticorpi care să te protejeze împotrivă virusului gripal și dacă în acest interval de timp ești expus la gripă, poți să faci boală înainte de a fi protejat complet.

Nu fac vaccin antigripal, pentru că gripa nu e o boală gravă

Medicii spun că nu trebuie să confunzi gripă cu o boală “minoră”. În fiecare an oamenii fac complicații serioase care necesită spitalizare și mor că urmare a gripei. Vaccinul, deși nu oferă protecție 100%, este cea mai bună metodă de protejare pe care o ai la îndemână atât pentru ține, cât și pentru familia ta. În plus, aceste măsuri te pot ajută: evită contactul cu persoanele bolnave, spăla-te frecvent pe mâini cu apa caldă și săpun și nu fuma, deoarece asta crește susceptibilitatea în general la îmbolnăvire.

Gripa și febra se tratează cu antibiotic

Antibioticele sunt utile dacă există o infecție bacteriană, însă nu au vreun efect asupra virusurilor, cum ar fi virusurile gripale. Totuși, anumite persoane pot face complicații respiratorii bacteriene, astfel încât este bine să meargă la un consult medical dacă simptomele sunt prelungite sau se agravează.

Când se face vaccinul antigripal

Vaccinul antigripal este recomandat să se facă începând din luna octombrie până în cea de-a doua jumătate a lunii noiembrie. Ministerul Sănătății a anunțat că deja primele doze de vaccin antigripal pentru 2019 au ajuns în teritoriu, dar, momentan, acestea sunt dedicate persoanelor cu risc crescut.

Așadar, în prima parte vor fi vaccinate persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, persoane cu vârsta peste 65 de ani, persoane cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, gravide, conform strategiei Ministerul Sănătății şi recomandărilor OMS şi ECDC.

Din a doua parte a lunii octombrie vor fi distribuite și celelalte doze de vaccin, astfel încât să înceapă și vaccinarea în cadrul cabinetelor medicilor de familie.

Vaccinul antigripal la copii

Vaccinarea împotriva gripei ar trebui să înceapă imediat ce vaccinul devine disponibil, de preferat în prima parte a lunii octombrie.  Vaccinul antigripal la copii face parte din schema opțională de vaccinare și se poate face începând cu vârsta de 6 luni. Copiii au o protecție parțială la 7 zile de la vaccinare, una considerată eficientă la 14 zile de la vaccinare și maximă la 21 de zile.. În cazul copiilor mai mici de 9 ani care nu au mai făcut până acum niciodată vaccin antigripal, vaccinarea se face în două etape, cu două doze, la distanță de patru săptămâni, iar în cazul celor care au fost vaccinați într-un sezon anterior este suficientă o singură doză

Cât durează până când vaccinul antigripal își face efectul

Vaccinul antigripal nu-și face efectul imediat după administrare. Este nevoie de aproximativ două săptămâni după administrarea vaccinului pentru producerea de anticorpi care oferă protecție împotriva infecției cu virus gripal. De aceea, este de preferat să te vaccinezi din timp, la începutul sezonului de gripă.

Vaccin antigripal preț

Preț vaccin antigripal 2019. Anul acesta, Ministerul Sănătății va distribui 1, 5 milioane doze de vaccin antigripal gratuit, însă foarte probabil, stocul nu va fi suficient pentru toți cei care văr să se vaccineze în acest sezon rece. Vaccinul antigripal se poate achiziționa și din farmacii, cu rețetă de la medicul de familie. Prețul variază între 25 și 60 de lei în funcție de tipul vaccinului antigripal și numărul de virusuri împotriva cărora acționează.

Citește și: UN BĂRBAT DIN SIBIU A MURIT DUPĂ CE A REFUZAT SĂ SE VACCINEZE ANTIGRIPAL