Vaccinul antigripal în sarcină. Este indicat sau nu?
Există numeroase întrebări despre vaccinul antigripal în sarcină și gravidele, de foarte multe ori, nu sunt suficient informate cu privire la riscuri și beneficii. Iată ce trebuie să știi despre vaccinul antigripal în sarcină
Vaccinul antigripal în sarcină este recomandat de medici ca fiind foarte important. Gripa este o afecţiune gravă care poate duce la complicaţii. Gripa poate fi o ameninţare în cazul femeilor însărcinate şi poate duce la naştere prematură. Persoanele cu boli cronice, cei cu vârste de 65 de ani sau mai mult riscă, de asemenea, să sufere de complicaţii severe din cauza gripei.
Vaccinurile inactivate cum este vaccinul antigripal sunt sigure şi nu cauzează complicaţii nici pentru mamă, nici pentru făt. Vaccinul împotriva gripei este considerat sigur pentru femeile însărcinate
Vaccinul antigripal este cea mai bună metodă de protecţie împotriva virusului ce provoacă gripa. Cu toate acestea, vaccinarea nu exclude complet posibilitatea infecţiei. Dar, chiar dacă se întâmplă acest lucru, infecţia va fi asimptomatică sau simptomele vor fi uşoare şi nu vor apărea complicaţii.
Vaccinul antigripal în sarcină. Beneficii
Previne avorturile spontane din primul trimestru, dacă vaccinul gripal este administrat la începutul sezonului
Dacă sarcină este planificată în timpul sezonului de gripă, vaccinul ar putea fi administrat în cursul unei vizite înaintea concepției
O doză de vaccin protejează două vieți într-o perioadă de vulnerabilitate
Femeilor însărcinate trebuie să li se administreze vaccinul antigripal întrucât acestea sunt expuse unui risc mai crescut de a dezvolta complicaţii severe ale gripei. Vaccinul antigripal protejează femeile pe perioada sarcinii şi asigură o protecţie continuă pentru bebeluşul nou-născut în primele sale luni de viaţă.
Vaccinul antigripal în sarcină. Atenționări speciale
Vaccinul antigripal care se administrează intramuscular conține virus inactivat și este sigur, atât pentru mamă, cât și pentru copil, în orice moment al sarcinii. Dacă ești alergica la ou, discută cu medicul tău înainte de vaccinare. Vaccinul antigripal conține urme fine de albuș de ou. Dacă ai o sensibilitate la ou sau ești alergica, este posibil să te vaccinezi, însă va trebui să primești o îngrijire specială și anume, să fii urmărită de către medic 30 minute după adminstrarea vaccinului, pentru a se asigură că nu a apărut nici o reacție adversă. De asemenea, spune-i medicului tău dacă ai avut o reacție severă în trecut la administrarea vaccinului antigripal.
Vaccinul antigripal în sarcină. Când este cel mai bine să-l faci
În mod normal, vaccinul antigripal se face cel mai frecvent între lunile octombrie până la sfârșitul lunii martie. Cel mai bine este să faci vaccinul înainte de sarcină, deoarece el începe să protejeze la aproximativ două săptămâni de la injectare. Iar gripa este deosebit de periculoasă la începutul sarcinii. Acest vaccin se poate face în timpul fiecărei sarcini și în oricare dintre trimestre, dar întotdeauna după consultarea medicului ginecolog. În primul trimestru, virusul gripal poate provoca avort spontan, iar în sarcinile avansate – deteriorarea sistemului nervos, a inimii, a tractului digestiv sau a oaselor copilului. În plus, apărarea împotriva virusului este mai dificilă decât înainte, pentru că mama are acum un sistem imunitar slăbit. Prin urmare, vaccinul antigripal este cea mai bună metodă de protecţie împotriva virusului.
Citește și: UN BĂRBAT DIN SIBIU A MURIT DUPĂ CE A REFUZAT SĂ SE VACCINEZE ANTIGRIPAL