Elevii din România ar putea avea o vacanță de iarnă mai lungă. În urmă informațiilor apărute în presă, există posibilitatea ca șederea celor mici acasă să se prelungească, în cazul în care ar avea loc o nouă grevă a profesorilor.
Vineri, 24 noiembrie, sindicaliștii s-au întâlnit cu primul ministru Marcel Ciolacu și cu Ligia Deca, ministrul Educației. Iar luni, 27 noiembrie, au purtat negocieri la Ministerul Educației. Motivul este o nouă solicitare de creștere a salariilor pentru profesori. Dascălii cer Guvernului o majorare de 20%.
Citește și: SALARIUL URIAȘ AL LUI GINO, TATĂL LUI MARIO IORGULESCU. ȘEFUL LPF ARE O LEAFĂ LUNARĂ DE ZECI DE MII DE EURO
În data de 22 mai 2023 a avut loc o grevă generală în sistemul de învățământ din România. Peste 200.000 de mii de profesori și cadre didactice auxiliare au protestat pentru a obține o majorare salarială de 25%. Pe 12 iunie, sindicatele au anunțat suspendarea grevei generale, după ce le-au fost aprobate propunerile printr-o ordonanță de urgență. Totuși, Guvernul a făcut atunci și alte promisiuni pentru dascăli.
„Dacă e să ne gândim la grila per total, cea pe care noi am propus-o, ar trebui să obținem o mărire de cel puțin 20% anul viitor. Se vor găsi bani și pentru profesori, pentru salariații din învățământ. Ca să fie lucrurile foarte clare, nu ne permitem să lansăm acum procente pentru că s-ar putea să-i derutăm pe oameni și nu e bine”, a declarat președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Simion Hăncescu, potrivit Agerpres.
Președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ – FSLI a făcut aceste declarații în condițiile în care a fost întrebat dacă salariile profesorilor vor crește de la 1 ianuarie 2024. De asemenea, Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”a precizat că nu exclude declanșarea unei noi greve.
„În situația în care nu o să ne înțelegem cu Guvernul, vom comunica rapid care sunt formele de protest la care vom apela. În momentul de față suntem într-o plină negociere, care urmează să stabilească foarte clar ce anume se întâmplă de la 1 ianuarie.
Nu ne întrebați pe noi dacă sunt bani, e treaba Guvernului să găsească bani. Deci, poți să stabilești niște priorități de așa natură, astfel încât să rezolvi problemele din educație.
Nu am exclus absolut nimic, am zis doar că suntem în negocieri și în momentul în care vom ști clar care este finalul negocierilor în cauză vom ști și noi ce avem de făcut. Suntem pregătiți pentru absolut orice.”, a declarat Marius Nistor.
Așadar, dacă în urma negocierilor dintre sindicaliști și reprezentanții Ministerului Educației, nu se ajunge la o concluzie satisfăcătoare pentru ambele părți, vacanța de iarnă a elevilor ar putea fi prelungită.
Citește și: AM FĂCUT CALCULUL! CÂȚI LEI ESTE PENSIA LUNARĂ DE HANDICAP ÎN ROMÂNIA, ÎN 2023