Va exista medicamentul minune? O singură moleculă poate opri replicarea coronavirusului

De: Cancan
Publicat: 01/09/2021 | 19:27

Vești încurajatoare! Cercetătorii din Brazilia au descoperit că o moleculă din veninul unei specii locale de șarpe oprește replicarea coronavirusului, alimentând speranțele pentru realizarea unui medicament eficace în vederea combaterii COVID, anunță Reuters.

Studiul s-a desfășurat pe maimuțe.  Rezultatele sale au fost publicate în revista științifică Molecules. Conform sursei citate, moleculele veninului viperei braziliene jararacussu au redus cu 75% procesul de replicare a coronavirusului la primatele pe care s-au efectuat testele.

”Putem arăta că această componentă a veninului inhibă o proteină importantă a virusului”, a declarat Rafael Guido, profesor la Universitatea din Sao Paulo și autor al studiului. Molecula activă anti-COVID este o peptidă sau un lanț de aminoacizi care se leagă de enzima PLPro a SARS-CoV2, esențială în procesul viral de reproducere.

Molecula nu afectează alte celule, arată studiul. Cunoscută deja pentru proprietățile sale antibacteriene, molecula din veninul de jararacussu poate fi sintetizată în laborator, ceea ce elimină necesitatea de a captura sau crește acești șerpi în vederea prelevării de venin.

 

Herpetologul brazilian Giuseppe Puorto a avertizat asupra riscului ca oamenii, entuziasmați de acestă descoperire, să înceapă să vâneze vipere jararacussu. ”Nu veninul în sine va vindeca boala produsă de COVID”, a arătat el. În continuare, cercetătorii urmează să evalueze eficacitatea diferitelor doze ale moleculei din veninul de viperă precum și dacă aceasta este capabilă, în primul rând, să împiedice invadarea celulelor de către virus.

Autorii studiului nu au indicat perioada în care ar urma să înceapă studiul asupra celulelor umane. Viperele jararacussu sunt printre cei mai mari șerpi veninoși din Brazilia, atingând până la 2 metri lungime. Trăiesc în zonele împădurite de pe coasta Atlanticului și mai pot fi întâlnite în Bolivia, Paraguay și Argentina.

Sursa foto: Pexels.com