Va adera România la moneda euro? Anunțul venit din partea Guvernului

Publicat: 06/05/2022 | 11:17
Sursă foto: Pixabay

Lista priorităților a suferit câteva modificări, după ce pandemia de Covid-19 a debutat în anul 2020, în România, iar războiul din Ucraina a izbucnit în data de 24 februarie 2022. Însă, va adera țara noastră la moneda euro? Anunțul venit din partea Guvernului.

Odată cu debutul pandemiei de Covid-19 în România, în anul 2020, și izbucnirea războiului în Ucraina, în data de 24 februarie 2022, lista priorităților a suferit câteva modificări. Chiar și așa, țara noastră își menține, în continuare, angajamentul de aderare la moneda euro. Totuși, având în vedere aceste evenimente care se desfășoară în prezent, eforturile se axează pe măsurile de siguranță socială și economică.

Citește și S-A DAT STARTUL LA FONDURI EUROPENE. CINE POATE PRIMI PÂNĂ LA 120.000 DE EURO

Va adera România la moneda euro? Anunțul venit din partea Guvernului

În data de 4 mai, Guvernul a aprobat Programul de convergență 2022 – 2025, fiind referitor la Strategia fiscal – bugetară pentru 2022 – 2024, dar și prognoza cadrului macroeconomic pentru 2022 – 2025.

Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a făcut o serie de declarații: ”Guvernul României îşi menţine angajamentul de aderare la zona euro, însă, în prezent, eforturile se axează pe măsurile de susţinere economică şi socială ca urmare a efectelor pandemiei COVID-19 şi pe diminuarea consecinţelor generate de conflictul militar din Ucraina”.

Vezi și STATUL A VÂNDUT UN TEREN DIN BUCUREȘTI DE 14 MILIOANE DE EURO. PROPRIETARUL VREA SĂ FACĂ UN COMPLEX DE LUX, IAR PREȚURILE NU VOR FI PENTRU ORICINE

Conform evz.ro, în acest moment, România nu îndeplinește criteriile nominale necesare trecerii la moneda euro. Există și alți factori care alimentează neîndeplinirea criteriilor: dezechilibrele macroeconomice și lipsa de predictibilitate a cadrului legislativ.

Pe de altă parte, efectele conflictului militar din Ucraina sunt resimțite pe mai multe zone: materiile prime, alimentele și energia se vând la un preț mai mare; lanțurile de aprovizionare sunt perturbate, iar gradul de încredere al consumatorilor s-a diminuat.

Sursă foto: Pixabay