Specialiștii vin cu informații clare despre următoarele posibile pandemii globale. Pădurea Amazoniană este unul dintre locurile cu cel mai mare pericol în acest sens, astfel că, din cauza urbanizării zonelor cândva sălbatice, apar bolile zoonotice, ce se transmit de la animale la oameni. Așa se presupune că a apărut și noul coronavirus în China, fiind transmis de la lilieci.
Ecologistul brazilian, David Lapolaș, atenționeaza planeta că următoarea pandemie va lua naștere în Pădurea Amazoniană. Mai mult, cercetătorul este de părere că principalul vinovat pentru astfel de situații este omul. Oamenii, practic, sunt cei care invvadează teritoriul animalelor.
CITEȘTE ȘI: ÎNGRIJORĂTOR. Managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași, anunță: S-a schimbat
Lapola, în vârstă de 38 de ani, care studiază modul în care acțiunea umană va modela viitoarele ecosisteme ale pădurilor tropicale, spune că aceleași procese sunt în desfășurare în bazinului Amazonului.
„Amazonul este un rezervor imens de viruși”, a declarat David Lapola într-un interviu. „Ar fi bine să nu ne forțăm norocul”, a spus acesta.
CITEȘTE ȘI: ATENTAT . Atac terorist într-o țară nucleară. Bomba a explodat la trecerea autovehiculului.
De asemenea, cea mai mare pădure tropicală din lume dispare într-un ritm alarmant.
„Când creați un dezechilibru ecologic, atunci un virus poate sări de la animale la oameni”, a mai spus el.
David Lapola a amintit că HIV, Ebola şi febra dengue au făcut sau mai fac încă ravagii pe glob.
„Este istoric, toate acestea au fost virusuri care s-au răspândit pe scară largă pornind de la dezechilibrele ecologice”, a subliniat el.