O navă sub pavilion bulgăresc a provocat un incident extrem de grav pe Dunăre, lângă Cělarevo, Serbia, în urma căruia s-au scurs aproximativ 35 de tone de produse petroliere. Informația a fost raportată către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și Administrația Națională „Apele Române” – Departamentul Situații de Urgență, prin intermediul secretarului pentru ape de frontieră în cadrul Acordului bilateral România-Serbia, în după-amiaza zilei de 20 iunie.
Specialiștii români estimează că, în astfel de situații, propagarea poluării în Dunăre durează până la 30 de ore.
Cantitatea declarată de produse petroliere face ca unda de poluare să se întindă pe o distanță de aproximativ 70-100 km în aval de zona în care s-a produs incidentul, în cazul în care nu se intervine în mod activ pentru a limita consecințele.
„35 de tone de produse petroliere s-au scurs de la o navă sub pavlion bulgăresc pe cursul principal al Dunării, lângă Cělarevo (Serbia), la o altitudine de 1287 de metri. Această informaţie a fost primită de către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi Administraţia Naţională Apele Române – Departamentul Situaţii de Urgenţă, prin intermediul secretarului pentru ape de frontieră în cadrul Acordului bilateral România-Serbia, în după-amiaza zilei de 20 iunie a.c..
Timpii estimaţi de specialiştii noştri pentru propagarea poluării sunt de cca 24-30 ore până la intrarea în ţară. Ţinând cont de cantitatea de poluant declarată, lungimea undei de poluare va fi pe o distanţă de cca 70-100 km în condiţiile de non-intervenţie, în aval de zona producerii evenimentului”, a transmis, miercuri, Administraţia Naţională „Apele Române”.
CITEȘTE ȘI: OMS trage un semnal de alarmă! Pericol la granița României, un virus ar putea face ravagii
De asemenea, autoritățile au început să monitorizeze apele Dunării încă de aseară, în secțiunea Baziaș.
„Întrucât lăţimea Dunării în zona unde se estimează că va intra unda de poluare nu permite amplasarea unui baraj plutitor absorbant, formaţia de intervenţie de la Apele Române (ABA) Banat – Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Caraş-Severineste pregătită să acţioneze cu material tip spill sorb care va fi răspândit din bărci cu motor.
Intervenţia de depoluare, ca şi prelevarea probelor de apă, vor fi realizate de către echipele noastre doar în eventualitatea în care unda de poluare va ajunge în România, respectiv se vor observa irizaţii petroliere”, a mai precizat ANAR.
VEZI ȘI: Un nou avertisment OMS zguduie lumea: „Pregătiți-vă pentru următoarea pandemie”