Unul dintre patronii din Sectorul 4 rupe tacerea! Asta e traseul coruptiei!

De: Cancan
Publicat: 06/11/2015 | 19:30

Pentru protejarea identitatii patronului care s-a hotarat sa rupa tacerea, informatiile lui au fost publicate in mediul online de catre un jurnalist de televiziune, ajungand acolo pe blogul realizatoarei TV Emma Zeicescu. Dezvaluirile sunt cutremuratoare si arata cat de departe s-a ajuns in foamea dupa bani, care a dus la dispretul fata de cele mai elementare norme de siguranta!

„ISU” nu vrea sa-si asume nimic!

„Sub protectia anonimatului, „M.” a venit la mine marti, cand transmiteam atmosfera din fata clubului Colectiv. Anonimat, fiindca omul asta stie ca nicio fapta buna nu ramane nepedepsita. „M.” conduce un restaurant-bar din 2015. A gazduit seri si nopti cu sute de oameni, in doar o vara si un inceput de toamna. Stie mai bine decat oricine ce presupune deschiderea unei afaceri, cu birocratia de rigoare, obstacole peste piedici si ce trebuie sa faci ca sa functionezi legal. Fiindca cerneala nu s-a uscat pe sutele de hartii pentru care a alergat anul acesta. Avize si autorizatii. Dar mai stie si ca nu va ajunge sa functioneze 100% legal. Fiindca e imposibil, din vina statului.
„Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta nu mai vrea sa-si asume. Si pot asta fiindca legea e interpretabila, deci nu exista. Exista portite pentru ei si nu mai dau autorizatii.”

 

„Sunt niste ingrati! 90% din spatiile locative n-au aviz de la ISU!”

Eu am stat pentru autorizatie si langa mine era (….o fabrica de tigari), isi deschisese fabrica langa Bucuresti, si care i-a si dat in judecata (n.r. pe ISU) si cu Institutul de Fizica Nucleara de la Magurele. Aia stateau cu rafturile de documente. Planse si planuri. Sa primeasca autorizatia. Si e de interes national! Doar ca baietii astia de la ISU sunt niste ingrati nenorociti. in loc sa te ajute, sa-ti spuna: „Ba, asta trebuie sa faci, asta nu.” Dar nu ai cu cine sa lucrezi.”

„Am vrut sa construim o scara exterioara metalica. Am avut trei depuneri la ISU, la fiecare am primit raspunsuri diferite. La ultima depunere, am primit doua scrisori oficiale, cu raspunsuri diferite. Ideea e ca nu vor sa dea avize nimanui. Pentru ca odata ce dau avize, isi asuma raspunderea pentru lucrurile astea. Si ei nu au competentele necesare pentru ca dupa aia sa-si asume raspunderea. Ei nu sunt pregatiti de exemplu sa citeasca planse de arhitectura. Doar un exemplu. Dar se uita sa fie aceeasi stampila sau semnatura! 90% din spatiile locative din Bucuresti, nu numai baruri, de la sedii de firme, la orice, nu au autorizatie ISU.”

„Eu am fost in situatia in care mi s-au cerut hidranti, in conditiile in care hidrantii de langa fabrica sunt in reteaua de apa a Capitalei, in administrarea Apa Nova. Inspectorul de la ISU a zis ca trebuie sa merg eu sa conving Apa Nova sa-si asume ca hidrantii sunt functionali. Cum… sa fac eu asta?! Cum sa nu fie functionali?”

Mesajul rudelor victimelor

 

Instructajul PSI e facut de o firma privata

„Nu vin (n.r. Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta) sa verifice evacuare, nu vin sa verifice stingatoare. Eu am contract cu o firma specializata, privati. Unii din firma, apropo, sunt tot fosti ISU, nu mai lucreaza acolo. Imi face instructajul PSI, o data pe luna imi verifica personalul, face echipele de prima interventie. Oamenii stiu ca unul trebuie sa taie curentul, altul gazul, toti trebuie sa stie sa dea cu stingatorul, ni se face protectia muncii. Sunt scrisi pe o lista, semneaza toti. Am extinctor pentru flacara deschisa, pentru panoul de curent. La fiecare panou, un extinctor. Firma aia privata ne-a spus de prima data: „Fratilor, unde vedeti foc, o sa vina si fum. Nu te omoara flacara, cum te omoara fumul. Asta e primul pericol, ca vei muri instant, dar nu pentru ca arzi de viu. Te intoxici si ti se arde totul pe dinauntru.”

 

Edilul a dat marti amenzi de peste 40.000 de lei

„La primarie dai 30-40 de milioane si gata!

Daca am fost in situatia sa declaram pe propria raspundere? Toti functionam asa! Nu ai alta solutie la primarie. Toti.”

Patronul restaurantului a povestit si cum se „aranjeaza” numarul de locuri, in conditiile in care Clubul „Colectiv” avea declarate 80, in timp ce inauntru erau peste 400 de persoane.

 

„Toate lucrurile se complica dupa ce ai mai mult de 100 de scaune. Iar ei (n.r. Colectiv) chiar aveau doar 80. Mai mult de atat, nu-ti trebuie doar autorizatia ISU, ai nevoie de Mediu. Iar baietii aia nu discuta, amendeaza pe oricine. De la 200 de milioane, la 2 miliarde. (n.r. lei vechi). Autorizatia de functionare e 30 de milioane. (n.r. lei vechi) si ii dau anual, fara alte verificari de la primarie. M-au controlat in vara, Departamentul Economic al Politiei Locale. Au verificat bucataria, actele pentru angajati si mi-au cerut autorizatia, dar era inca in lucru la primarie.”

(Gabriel Constantinescu)