Unui buzoian dentistul i-a scapat pe gat un ac cu care ii obtura un canal dentar
Incidentul a avut loc la Policlinica Stomatologică din Buzău, în timp ce pacientului, Răzvan Ghibirdic, îi era făcută o obturaţie pe canalele dentare.
„Am mers la Policlinica Stomatologică, am intrat în cabinet cu o radiografie, ne-am uitat amândoi pe ea. M-am urcat apoi pe scaun, iar la o obturaţie de canal, nu ştiu cum s-a întâmplat, medicul mi-a scăpat acul pe gât. A încercat să mi-l tragă cu o pensetă, dar nu a reuşit. Mi-a spus până la urmă să beau apă şi să încerc să îl înghit. Am mers la chiuvetă şi mi-am băgat degetele pe gât încercând să scot acul, dar n-am reuşit. Speriat, i-am cerut să îmi recomande un medic care să mă vadă şi care să îmi spună ce este de făcut şi mi-a zis să merg la Urgenţe, la Spitalul Judeţean”, afirmă Răzvan Ghibirdic.
Ulterior, bărbatul a mers la Spitalul Judeţean Buzău, unde i-a fost făcută o radiografie care arată că acul folosit pentru obturarea canalelor dentare se află în stomac.
Potrivit directorului medical al Spitalului Judeţean Buzău, Victor Ioniţă, pacientul a ajuns la spital „agitat şi foarte speriat”, însă a refuzat internarea.
Ioniţă a precizat că spitalizarea se practică în astfel de situaţii, însă viaţa pacientului nu ar fi fost pusă în pericol, iar acul poate fi eliminat „pe cale naturală”.
„Pacientul s-a prezentat la spital agitat, foarte speriat, s-au făcut investigaţiile necesare în astfel de situaţii, respectiv o radiografie care a arătat prezenţa în corp a respectivului ac. S-a propus internarea pentru a fi supravegheat şi a se interveni în funcţie de evoluţie, dar a refuzat internarea. Pacientul a revenit apoi şi a cerut radiografia pentru a merge la un spital din Bucureşti, i-am înmânat radiografia, conform procedurii. Viaţa nu i-a fost pusă în pericol, pentru că în astfel de situaţii organismal elimină astfel de obiecte pe cale naturală. Există câteva porţiuni mai înguste unde se poate opri şi atunci se intervine chirurgical. La Spitalul Judeţean Buzău mai sunt astfel de cazuri, persoane, chiar copii cu obiecte străine în corp, iar cele mai multe cazuri se rezolvă favorabil”, a declarat, sâmbătă, pentru corespondentul MEDIAFAX, directorul medical al Spitalului Judeţean Buzău.
Pacientul a contactat un avocat, intenţionând să îl dea în judecată pe medicul stomatolog.
„Am fost contactat de domnul Ghibirdic pentru a-i asigura consultanţă şi asistenţă juridică într-un caz de malpraxis petrecut la un cabinet stomatologic din Buzău. Bărbatul a reclamat că în urma unor proceduri medicale stomatologice i-a scăpat pe gât un ac de drenare a canalului. Am redactat o plângere către Colegiul Medicilor, pe care o vom trimite după data de 3 ianuarie, când se va relua activitatea după sărbători. Totodată, vom înainta o cerere către societatea de asigurări la care este asigurat medicul stomatolog, pentru ca pacientul să fie despăgubit pe cale amiabilă. Dacă vor refuza acest lucru vom merge în instanţă. Este vorba despre un caz clar de malpraxis. Medicul trebuia să folosească un anumit dispozitiv dentar, un fel de plasă pentru a nu scăpa instrumentarul, pe care nu a folosit-o”, a declarat avocatul Codruţ Oniţă.
Medicul stomatolog acuzat în acest caz nu a putut fi contactat.