Prețul chiriilor în Cluj-Napoca a explodat! Nu trebuie, însă, să surprindă. A devenit o obișnuință ca în luna august, când are loc festivalul UNTOLD, să se întâmple acest lucru. Trei nopți de cazare într-un apartament de mâna a doua au ajuns să coste o avere. Proprietarii au luat-o, efectiv, razna. Fraier nu este, însă, cel care cere, ci cel care dă. CANCAN.RO are detalii, dar și declarații în exclusivitate.
În perioada 3-6 august, Cluj-Napoca găzduiește unul dintre cele mai mari festivaluri din România, UNTOLD. Pentru patru zile, polul distracției se va muta în inima Ardealului. Sute de mii de fani ai muzicii din țară, dar și din străinătate, sunt așteptați în Transilvania. Cei care nu au fost calculați și nu și-au făcut din timp planurile, au de suferit la buzunar. Grav, grav de tot!
Ca de obicei, în perioada festivalului, prețurile cazărilor au crescut enorm. În unele cazuri, chiar și cu 800%. Proprietarii profită la maximum, iar chiriile pe care le solicită pentru trei nopți într-un apartament sunt imense.
Pe un site de profil, un proprietar cere, pe durata UNTOLD, pentru un apartament nu mai puțin de 5.315 de euro, în timp ce, spre exemplu, trei nopți la Burj Al Arab, în aceeași perioadă, costă doar 4.000 de euro. Ce beneficii are la Cluj cel care va închiria imobilul? Un dormitor, două paturi, bucătărie, mașină de spălat și parcare.
De teamă că ar rămâne cu apartamentul neînchiriat, proprietarul atrage atenția că turistul va beneficia de un discount de 26%, prețul inițial fiind de 7.222 de euro.
Pe marginea acestui subiect CANCAN.RO a luat legătura cu Horia Constantinescu, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC). Acesta a explicat și cum ar putea interveni statul român pentru ca situațiile de acest gen să nu se mai repete pe viitor astfel de abuzuri.
„Ceea ce se întîmplă în fiecare an cu creșterea prețurilor locurilor de cazare în Cluj și împrejurimi în perioada în care e organizat festivalul UNTOLD ține de cerere și oferta, în mare parte. Pur și simplu, piața e cea care dispune, mai ales dacă oferta e mai mică în raport cu cererea. Vă pot spune că am trecut prin zonă cu puțin înainte de desfășurarea festivalului și colegul comisar de la Cluj mi-a transmis că pe o rază de 50 – 60 de kilometri de municipiul care organizează evenimentul nu mai găsești o cameră disponibilă nici măcar la o pensiune foarte îndepărtată și fără pretenții.
Statul a renunțat la mercurial în 1990 și de atunci funcționează regula cererii și a ofertei. În condițiile astea, cineva care are o proprietate în zonă sau foarte aproape de stadion poate ajunge să închirieze și cu 5.000 de lei pe noapte, dacă găsește client pentru așa ceva! Unde statul ar putea interveni e pe partea care i-ar privi pe cei care închiriază în sistem airbnb. Numai că legea e blocată în Parlament, iar atribuțiunile ar intra în sfera ANAF și nu a ANPC. Fiindcă nu e corect, după mine, să iei la puricat un hotel pentru condițiile oferite și să nu faci același lucru cu un patron care și-a ridicat lângă un bloc cu care face ce vrea, când vrea și cum vrea!„, a declarat Horia Constantinescu, șeful ANPC.
Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected], să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.