Unitatea militara unde au fost impuscati sotii Ceausescu a fost transformata in muzeu. Cat e taxa de intrare
„Ne bucuram sa avem alaturi de noi o serie de personalitati publice dambovitene, politicieni, ofiteri activi sau in retragere, revolutionari, oameni de cultura, reprezentanti ai arhiepiscopiei Targoviste si nu in ultimul rand, dumneavoastra, publicul larg. (…) Este o expozitie care se subsumeaza activitatii Muzeului de Istorie, este o expozitie care va fi deschisa in cateva minute si in care vizitatorii vor putea vedea o parte din istoria noastra recenta. Este vorba de amenajarea acelor spatii care au avut legatura cu momentul decembrie 1989”, a spus directorul Complexului Muzeal Curtea Domneasca din Targoviste, Ovidiu Carstina, marti, la inaugurarea punctului muzeal.
„Este o expozitie care se deschide ca urmare a solicitarilor numeroase din partea cetatenilor, foarte multi straini, care si-au exprimat intentia de a veni la Targoviste pentru a vedea acest loc. (…) Expozitia se doreste a fi una care reface aceste spatii, asa cum se aflau ele la momentul respectiv, sau cat mai aproape de momentul respectiv, perioada 22-25 decembrie, fara a-si propune sa faca alte legaturi sau fara a avea in acest discurs expozitional piese care sa faca referire la perioada de dinainte de 1989, la cultul personalitatii sau alte lucruri care ar putea starni polemici sau discutii. In ceea ce ma priveste, sunt bucuros ca putem deschide o expozitie de o asemenea anvergura si sunt convins ca publicul va veni la Targoviste si pentru acest lucru”, a mai spus Ovidiu Carstina.
La randul sau, prezent la eveniment, Dinu Zamfirescu, membru al Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), a declarat despre punctul muzeal: „Noi si cei din Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului il consideram ca o parte din istorie noastra recenta, o parte care trebuie cunoscuta, asumata, pentru ca este normal sa ne asumam istoria cu bune si cu rele. (…) In primul rand, inca din studentie, eu m-am manifestat public impotriva pedepsei cu moartea. Asta e un fel de numitor comun. Pe urma, in legatura cu evenimentele care au avut loc aici, in decembrie 1989, nu ma aflam in tara, eram exilat, ma aflam la Paris si, evident, ca un om care am suferit in tara, am fost detinut politic, arestat de mai multe ori, eram implicat si acolo in lupta impotriva regimului si in incercarile de destabilizare a regimului, implicit ale cuplului Ceausescu”, a declarat acesta.
De asemenea, Zamfirescu a povestit ca, in decembrie 1989, aflat fiind in Paris, un canal al televiziunii franceze i-a cerut sa comenteze evenimentele care aveau loc in Romania.
„La 25 decembrie, cand se faceau stiri, apar pe niste ecrane, care nu se vedeau decat pentru cei care stateam la masa respectiva, evenimentele si primele imagini ale executiei cuplului Ceausescu. Imediat s-a intrerupt emisiunea si prezentatorul de stiri spune ‘In momentul acesta, primim stirea ca sotii Ceausescu au fost executati in Romania, va prezentam imagini’ si ma roaga sa comentez acest eveniment”, a adaugat Zamfirescu.
Acesta si-a amintit ca, fiind solicitat sa comenteze evenimentele, a spus in platoul emisiunii: „Cred ca este prima mare greseala a noii puteri care s-a instalat in Romania, deoarece acesti oameni nu trebuiau imediat executati, ci trebuia mai intai sa dezvaluie o serie de secrete atat pe plan intern, cat si pe plan extern si ca se temeau de niste dezvaluiri care ar putea sa-i jeneze”.
„Au trecut ani si n-as mai fi spus acelasi lucru (privind executarea, n.r.), pentru ca s-ar fi putut intampla ca, daca Ceausescu ar fi trait, sa fi ajuns cel putin senator in Romania”, a mai spus Zamfirescu.
Pe de alta parte, directorului Complexului Muzeal Curtea Domneasca, Ovidiu Carstina, le-a multumit generalului Andrei Kemenici si colonelului Ioan Tecu pentru ajutorul acordat pentru amenajarea spatiilor „asa cum erau in acele zile de decembrie”.
Totodata, profesorul universitar Ion Calafeteanu a declarat ca unitatea militara din Targoviste a insemnat, pe 25 decembrie 1989, sfarsitul unei perioade de lupta.
„Este o perioada care incepe pe 16 decembrie, la Timisoara, si se termina pe 25 decembrie, aici. Nu e sfarsitul Revolutiei. Este sfarsitul perioadei in care oamenii au murit, in care s-a tras, in care toti am tremurat pentru ca nu stiam ce se va intampla. Ceea ce s-a intamplat aici pe 25 decembrie, mie, personal, mi-a dat liniste. Am stiut ca in acel moment s-a terminat si ca ne putem gandi la un viitor mai bun. Si nu cred ca a fost o experienta personala”, a spus acesta. Presedintele Consiliului Judetean Dambovita, Adrian Tutuianu, a declarat, marti, ca si-a propus sa puna in valoare „cladirile de patrimoniu si sa aduca in atentia publicului larg momente de istorie care s-au intamplat la Targoviste”.
„Istoria acestor locuri nu tine doar de 1989. (…) In 1899, s-a pus bazele Scolii de cavalerie, piatra de temelie a pus-o Ferdinand I impreuna cu generalul, mai tarziu maresalul Averescu, din 1914 pana in 1948, aici a functionat o Scoala de cavalerie, unde au trecut ofiteri si generali importanti ai Armatei Romane. (…) Dupa 1948, aici a fost o unitate militara. 1989. S-a discutat mult, s-au spus lucruri importante si astazi. Este un moment care marcheaza, dincolo de controverse, desprinderea noastra de un regim politic totalitar si inceputul unei etape noi, a unei etape in care s-au afirmat valorile democratiei moderne”, a spus Tutuianu.
El a afirmat ca zona unitatii militare a fost abandonata, spunand ca intentioneaza pe viitor sa dezvolte partea care tine de istoria Scolii de cavalerie. Pe de alta parte, Tutuianu a precizat ca, pentru amenajarea spatiului muzeului, a fost cheltuita suma de 17.000 de lei.
La inceputul lunii august, Ovidiu Carstina a spus, intr-o conferinta, ca vizitatorii vor putea sa vada zidul unde au fost impuscati sotii Ceausescu.
„Au fost revopsite interioarele cladirii cu aceleasi culori care erau in 1989, va fi adus mobilierul din acea perioada, deja exista paturile unde au dormit sotii Ceausescu inainte de executie. Sunt niste paturi simple, de cazarma. Cladirea, aflata in curtea in care este Inspectoratul Judetean de Jandarmi, a ramas conservata, nu a fost nevoie decat de vopsire si de inlocuirea geamurilor. La ferestrele camerei unde au stat, peste noapte, sotii Ceausescu inainte de executie sunt gratii. In camera sunt trei paturi, unul dintre ele pentru soldatul care ii pazea. Cladirea a stat nefolosita timp de aproximativ 15 ani. Am amenajat ca atare holurile, spatiul comandantului, acolo unde li s-a luat tensiunea inainte de a se pune in practica sentinta. De asemenea, amenajam camera in care a functionat acel tribunal si, nu in ultimul rand, dormitorul in care sotii Ceausescu au petrecut ultima noapte.Vizitatorii vor vedea zidul unde au fost impuscati sotii Ceausescu. Punctul muzeal va functiona ca expozitie a Muzeului de Istorie. Ne-am gandit ca pe langa aceste spatii pe care le-am amenajat sa avem in holul central o expozitie legata de scoala de cavalerie, pentru ca nu trebuie uitat faptul ca aceasta cladire este un monument istoric, in perioada 1893-1914 a existat aici Scoala de cavalerie”, a mai declarat atunci Carstina.
Pretul biletului pentru vizitarea acestui punct muzeal va fi de 7 lei.
R.N.