Ungurii intervin în scandalul privind cântecul „Așa-i românul”. Ce scriu ziarele online din Budapesta
Ziua Națională a României a stârnit controverse care au ajuns până în Ungaria. Unul dintre cele mai îndrăgite cântece de 1 decembrie, „Așa-i românul” a creat un adevărat scandal, despre care s-a scris în ziarele online din Budapesta.
Presa ungurească a scris despre o serie de declarații controversate ale lui Grigore Leșe, unul dintre cei mai cunoscuți interpreți de muzică populară din România. Artistul a dezvăluit că melodia „Așa-i românul” provine din muzica populară maghiară. De aici până la declanșarea unui scandal a mai fost doar un pas. Mai mulți cântăreți ai țării noastre au reacționat dur!
Ungurii intervin în scandalul privind cântecul „Așa-i românul”
Grigore Leșe a surprins cu o informație care a ajuns până la Budapesta. Artistul a declarat că melodia mult îndrăgită de cetățenii țării noastre, „Așa-i românul” are, de fapt, origini maghiare, potrivit unui ziar online din Ungaria, index.hu.
Afirmația cântărețului a stârnit mai multe reacții, cea mai categorică fiind cea a lui Nicolae Furdui Iancu. Artistul chiar a cântat această melodie de 1 decembrie, în cadrul unui eveniment de la Brașov. Atunci când a auzit declarațiile colegului său de breaslă, acesta a explicat că Grigore Leșe vrea doar să șocheze. Mai mult, vede spusele lui ca o încercare de împărțire a românilor de Ziua Națională. O altă artistă, Veta Biriș, a avut și ea ceva de spus despre situația creată.
„Nu vreau să cânt ca Grigore Leșe și nici nu mă interesează sfaturile lui. Leșe poate să gândească cum vrea el. Nu merită să comentez nimic din ce spune. Nici măcar maramureșenii lui nu-l acceptă”, a spus Veta Biriș, potrivit ziarului unguresc maszol.ro.
Cum a devenit celebră melodia „Așa-i românul”
Piesa ce se aude des de 1 decembrie, „Așa-i românul” a fost descoperită și, ulteior, promovată, de către părintele Doru Gheaja. Acesta a auzit-o pentru prima dată la Cluj, în anul 1954 și a explicat cum a ajuns meldia celebră.
„El poate să spună ce vrea (n.r. Grigore Leșe). Eu cântecul acesta nu l-am cules așa cum se culege folclorul, eu l-am auzit la Cluj. În anul 1954 am intrat la Seminarul Teologic și acolo am avut un coleg care era mai mare decât mine cu doi ani și care era de loc din Chirpăr, pe lângă Agnita.
O cânta în pauze și mi-a plăcut melodia și mi s-a imprimat în minte și imprimată a rămas. De atunci, din ’54 eu știu melodia aceasta auzită de la acel coleg originar din Chirpăr.
În acel sat, din câte știu eu, pentru că sunt născut lângă Mediaș și am fost preot lângă Sighișoara, în drum spre Agnita, cunosc acea zonă și eu știu că acolo nu au fost unguri, au fost sași. Că al meu coleg o fi auzit-o de la bătrânii din sat, că bătrânii de la altcineva, nu știu. Eu o știu din ’54”, a declarat preotul Doru Gheaja, pentru Turnul Sfatului.