Se pare că în ultima perioadă, România a devenit destinația preferată de shopping pentru vecinii noștri din Ungaria. De când țara noastră a aderat la Spațiul Schengen, tot mai mulți maghiari își fac cumpărăturile în supermarketurile din Arad și Oradea. Motivele pentru care aleg să bată drumul sunt clare: prețurile mai mici și produsele românești, pe care le preferă în detrimentul celor din propria țară.
În fiecare weekend, numărul celor care trec granița pentru aprovizionare crește considerabil. O parte dintre ei vin cu mașinile personale, în timp ce alții aleg mijloacele de transport în comun puse special la dispoziție de firmele maghiare. Diferențele de preț sunt semnificative, iar alimentele de bază sunt mult mai accesibile în România decât în Ungaria.
(CITEȘTE ȘI: Alimentele se scumpesc în lanț. Dezastru în 2025: cu cât s-au mărit prețurile)
Așa cum spuneam, în ultima perioadă, tot mai mulți sunt ungurii care la final de săptămână trec granița și vin în România pentru a-și face cumpărăturile. Cei mai mulți dintre ei aleg să își umple plasele de la noi din țară pentru că prețurile sunt mai mici.
Făina, zahărul, uleiul și fructele sunt printre cele mai căutate produse de către maghiari. De exemplu, dacă în România un kilogram de făină costă 1.200 de forinți (aproximativ 18 lei), în Ungaria ajunge la 2.000 de forinți (aproximativ 30 de lei).
„E mai ieftin decât la noi. Am cumpărat făină, fructe, ulei, toate sunt mai convenabile aici”, spune Ildiko, o româncă stabilită la Budapesta de peste 20 de ani.
Pe lângă prețurile mai bune, unii maghiari vin în România și pentru gusturi pe care nu le găsesc la ei acasă. Ferenț, un localnic din Debrecen, recunoaște că este fan al produselor românești, în special al micilor, pentru care vine adesea în România.
„Îmi plac gusturile de aici, ce nu avem noi. Acum sunt şi mai ieftine, nu prea ne uităm la preţ, dar mititei nu se găsesc în Ungaria, cremwurşti şi berea, ne place asta de aici”, spune Ferenț Olah, potrivit observatornews.ro.
Magazinele din orașele de graniță au observat această tendință și s-au adaptat rapid. În multe supermarketuri, etichetele sunt scrise atât în română, cât și în maghiară, pentru a facilita experiența de cumpărături a clienților din Ungaria.
Nici transportul nu este o problemă pentru aceștia. Trei curse de autobuz pe zi leagă Biharkeresztes de Oradea, iar în weekend firmele maghiare organizează transport special pentru cei care vor să facă shopping în România. Așadar, fenomenul turismului de cumpărături este în plină expansiune, iar România devine o alternativă tot mai atractivă pentru maghiari.
(VEZI ȘI: Ce prețuri au terenurile arabile în Europa. Pe ce loc se află România)