Ungaria „a invadat” România, iar informațiile sunt de necontestat. Cât au investit vecinii de la vest în țara noastră
Potrivit unui raport întocmit de Banca Națională a României (BNR), care face referire la investiții străine directe în România (raport anual 2022), țara noastră a investit 420 de milioane de euro în Bulgaria, Cehia, Polonia și Ungaria. Însă, cele patru state au investit, în țara noastră, 5.1 miliarde de euro, raportul fiind de 12 la 1. Mai jos, în articol, se va regăsi un tabel întocmit de BNR cu repartizarea în funcție de țara de origine a investitorului imediat a soldului ISD (investiții străine directe). De altfel, se regăsesc și considerentele unui analist financiar, referitore la această speță.
În Bulgaria, Cehia, Polonia și Ungaria, țara noastră a investit direct 420 de milioane de euro. Totuși, dacă ar fi să punem în balanță cifrele, raportul va fi de 12 la 1. Însă, luând în considerare faptul că cele patru state mai sus menționate au avut investiții directe de 5.1 miliarde de euro în România. Deși Ungaria este un stat care are numărul populației la jumătate față de țara noastră, au investit de 17 ori mai mult decât românii în Ungaria. Iar acest aspect îl arată raportul întocmit de BNR, care privește repartizarea în funcție de țara de origine a investitorului imediat al soldului ISD.
O parte din raport poate fi vizualizat mai jos, în articol. De altfel, se regăsesc și câteva explicații oferite de analistul financiar Aurelian Dochia. România a avut o tranziție mai lentă către adoptarea modelului capitalist occidental. Iar, din această cauză, alte țări au fost clasate mai favorabil către investițiile străine.
*ISD reprezintă investițiile străine directe
Vezi și ROMÂNIA ARE O CETATE INTERZISĂ TURIȘTILOR, DEȘI E ÎN PATRIMONIUL UNESCO. „NI S-A SPUS SĂ NU MERGEM”
Ungaria este statul care a investit de 17 ori mai mult în România decât românii în țara vecină
După căderea regimului comunist, România și celelalte țări s-au îndreptat către adoptarea modelului capitalist occidental. Astfel, statele mergeau pe un drum al dezvoltării ce implică investițiile străine directe. România, însă, nu a avut o deschidere mult prea mare în fața acestor tipuri de investiții, la momentul acela, din cauza credibilității și a unei tranziții mult mai lente.
Printre statele europene care au obținut mai repede astfel de investiții străine de la occidentali se numără Ungaria, Cehia și Polonia. Decalajul a pornit încă din anul în care România ieșea de sub aripile regimului comunist. Despre acest aspect a vorbit analistul financiar Aurelian Dochia.
„Au plecat cu un avans considerabil în faţa noastră. Și s-au bucurat de la început de mai multă încredere din partea ţărilor europene dezvoltate care s-au grăbit să investească în ţările respective. Cât s-a discutat despre grupul de la Vişegrad cu care eram tot timpul comparaţi şi ne plângeam că România nu este luată în seamă? A fost un decalaj care a pornit încă din 1989. Era un decalaj la nivel de dezvoltare. Și un decalaj în ceea ce priveşte pregătirea. Tranziţia la noi a durat mai mult şi la ei mai puţin”, a transmis analistul, conform Ziarul Financiar.
Investițiile directe în străinătate ale României au fost de 5 ori mai mari în 2022, față de anul precedent
În raportul oferit către public de către BNR, referitor la investițiile directe în străinătate ale României, există câteva date de interes. În primul rând, în anul precedent, fluxul net al IDS ajunsese la 1.232 milioane de euro. Prin comparație, s-a înregistrat o cifră de cinci ori mai mare față de 2021. Soldul IDS, la finalul anului trecut, era de 4.424 de milioane de euro. Marcând, astfel, o creștere considerabilă. Redăm o secțiune regăsită în raportul respectiv.
„Soldul IDS la 31 decembrie 2022 a totalizat 4.424 milioane euro, în creștere cu 58,4 la sută comparativ cu anul 2021. În structură, capitalurile proprii au atins valoarea de 3.848 milioane euro (87,0 la sută din soldul IDS), iar instrumentele de natura datoriei s-au cifrat la 576 milioane euro (13,0 la sută).
În ceea ce privește repartizarea pe țări de destinație ale investițiilor realizate de rezidenți, Țările de Jos ocupă prima poziție în clasament, cu o contribuție de 16,7 la sută la formarea soldului IDS (737 milioane euro)”, se arată în raport.
Pozițiile următoare sunt ocupate astfel:
- Cipru – 15,8%
- Republica Moldova – 8,9%
- Bulgaria – 5,7%
- Italia – 5,6%
- Spania – 4,5%
- Ungaria – 3,5%