Unde găsim cele mai ieftine alimente. Este foarte simplu
În doar șase luni, coșul de bază s-a scumpit cu peste 30%. Însă există o aplicație care ne indică unde găsim cele mai ieftine elimente. Este foarte simplă.
Dacă în septembrie 2021, un bucureştean achita 80 de lei pentru pâine, lapte, carne, ouă şi chiar apă, suc şi bere, în această luni costul aceluiași coș sare de 100 de lei, fiind cu 20-30 de lei mai scump, potrivit zf.ro.
Cele mai semnificative creșteri de preț le-au avut făina și uleiul. Creșteri importante de preț au avut și băuturile. În unele lanțuri de magazine, apa plată de doi litri (bax şase sticle) s-a ridicat cu aproape 2 lei, ceea ce înseamnă o creştere de peste 10%.
(NU RATA: CARE SUNT, DE FAPT, CELE 10 ALIMENTE CARE NU EXPIRĂ NICIODATĂ. SECRETUL DIN SPATELE PREZERVĂRII)
Cu platforma online Monitorul Prețurilor, găsim cele mai ieftine alimente
Totuși, prin intermediul platformei online Monitorul Prețurilor, cetățenii pot verifica atât prețurile alimentelor, cât și pe cele ale carburanților, fără a necesita deplasarea în locațiile fizice ale magazinelor sau ale benzinăriilor și, astfel, să facă o analiză, în funcție de bugetul de care dispun
Alimentele care se scumpesc în România! Efectele războiului se resimt intens şi la noi
Reamintim că în contextul războiului din Ucraina, România se confruntă cu un val de scumpiri la alimente. Efectele conflictului se resimt intens și la noi, iar analiștii au, în continuare, vești proaste.
Situația tensionată din Ucraina ar putea genera probleme pe termen lung în industria alimentară. Această piață a fost printre primele în care s-a resimțit căderea rublei. Grâul a ajuns la un preț de 968 de dolari/bushel, o creștere de peste 50%.
Porumbul la 716 dolari/bushel, o creștere de 35%. Ovăzul a ajuns la 716 dolari/bushel, o creștere de 40%. Toate în primele 24 de ore de la izbucnirea războiului.
Problema este și mai gravă întrucât analiștii anunță un nou val de scumpiri, în perioada următoare. Rusia este cel de-al cincilea partener de comerț al UE, iar 2% din exporturile din zona Euro merg în Rusia.
Totuși, 40% din exporturile Rusiei merg către zona Euro, ceea ce înseamnă că Rusia va avea de suferit din punct de vedere economic din cauza sancțiunilor, motiv pentru care Europa va avea probleme în materie de stocare a cerealelor de bază.