Copleșiți de scumpirile din ultima perioadă și de salariile mici, românii se plâng că viața este grea și banii nu le ajung. Însă, una dintre meseriile bănoase este evitată cu succes de tineri, chiar dacă salariile în domeniu pot atinge și 2.000 de euro pe lună. Despre ce meserie este vorba?
Cei care se află în căutarea unui loc de muncă au de unde alege. În prezent, pe piață sunt numeroase oferte de muncă, însă cele mai multe rămân neocupate din cauza salariilor destul de mici. Însă, există o meserie în care se plătește regește, dar românii o evită cu orice preț. Salariile în acest domeniu ajungă până la 2.000 de euro, însă tinerii nu sunt atrași.
(CITEȘTE ȘI: CÂT PRIMEȘTE O SECRETARĂ CARE LUCREAZĂ DOAR 4 ORE LA PART-TIME ACUM, ÎN 2023. CE ATRIBUȚII ARE LA LOCUL DE MUNCĂ)
Deși pentru tineri domeniul agriculturii nu este unul atrăgător, aici se câștigă bani frumoși. De exemplu, un tractorist poate câștiga un salariu mai mare decât un medic sau un avocat, însă meseria nu este una atrăgătoare, așa că fermierii se plâng că găsesc din ce în ce mai greu pe cineva dispus să lucreze pe tractor.
Pentru meseria de tractorist salariile pornesc de la 3.500 de lei și pot ajunge chiar la 10.000 de lei pe lună, în funcție de utilaj și de suprafața de teren. Sergiu se numără printre puținii tineri care au văzut avantajele acestei profesii, iar după câțiva ani de muncă în Italia a decis să se întoarcă în România și să se urce la volanul tractorului. Acum veniturile sale sunt unele considerabile.
„Mi-a plăcut să fiu pe tractor. Am fost prin Italia, prin străinătate şi am găsit aici aproape lângă casă un loc de muncă. Este mai bine aşa. Acum ai aer condiţionat, ai frigider, orice ai pe tractor”, a declarat Sergiu Iuriciuc, potrivit observatornews.ro.
Cei cărora le prezintă interes această meserie, trebuie să știe că volumul de muncă al unui tractorist nu mai este cel din urmă cu ani de zile, iar condițiile sunt și ele unele mult mai bune. Acum utilajele sunt dotate cu tot felul de funcții, iar tot ce trebuie să facă tractoristul este să supravegheze treaba.
„Este un utilaj de ultimă generaţie, costul lui este de peste 300.000 de euro. Avem foarte multe ecrane pentru digitalizare, pentru a se regla singur. Avem o telecameră care este montată în spatele maşinii. Aici avem parte de GPS. Maşina merge cu mâinile libere. Operatorul pur şi simplu se uită la toate ecranele şi maşina merge singură”, a spus Andrea Tomazeli, producător tractor inteligent.
Deși condițiile de muncă pentru un tractorist sunt unele bune, iar salariul unul îmbucurător, fermierii se plâng că nu mai găsesc tineri dornici să practice această meserie.
„Comenzile sunt dintre cele mai simple în ceea ce priveşte un fermier. Tractoriştii nu mai lucrează în condiţiile în care lucrau acum 20-30 de ani, murdari pe mâini, însă nu există doritori”, a explică Nicu Pălivan, instructor utilaje agricole.